Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Policisté v CHKO Brdy

ROKYCANSKO - I v zimním období se policisté pohybují v prostorách CHKO Brdy. 

I v tomto období policisté dohlížejí na veřejný pořádek v Chráněné krajinné oblasti BRDY, kam směřují zejména v terénních vozidlech a na čtyřkolkách. Nejčastější protiprávní jednání, které zde policisté zjišťují, jsou v rovině přestupku. Jako první příčku zaujímá nerespektování zákazu vjezdu motorových vozidel. Pokuta, kterou policista je oprávněn uložit na místě příkazem je do výše 2 000 korun. Do těchto míst také policisté často míří na základě oznámení o nálezu nebezpečného předmětu, které  může v případě nesprávného chování, způsobit újmu na zdraví.

Pamatujte na důležité zásady ohledně nálezu munice, ať ji najdete kdekoliv:

  • s nalezeným předmětem, nebo podezřelou municí nikdy nemanipulujte
  • nález označte a ihned oznamte policii
  • zajistěte nález tak, aby k němu nebyl možný přístup dalších osob
  • vyčkejte příjezdu policie a dalších odborníků - psovoda se služebním psem vycvičeným na vyhledávání výbušnin, pyrotechnika a dalších policistů (pyrotechnici ke každému nálezu přistupují tak, jako by šlo o nebezpečný nález a musejí zachovávat pravidla bezpečnosti, aby nedošlo k explozi)
  • respektujte vyznačený bezpečný prostor pro práci policistů a pyrotechnika (na místech, kde nehrozí nebezpečí osobám ani poškození majetku, jsou nálezy likvidovány na místě. V ostatních případech je nález odvezen na bezpečné místo, kde je odborně zneškodněn).

Jak to vypadá na místě nálezu?

Když pyrotechnik přijede na místo, pořádková policie místo označí, aby byl znemožněn přístup dalším, nepovolaným osobám. Úkolem policistů a služebního speciálně vycvičeného psa je prohledat nejbližší okolí nálezu, zda není na místě větší množství další nevybuchlé munice.

  • Vždy je nutné poslechnout pokyny policistů. 

V loňském roce přijali policisté z tohoto území čtyři oznámení o nálezu nebezpečného předmětu, nálezy zlikvidoval pyrotechnik.  Jedenkrát policisté šetřili přestupek proti majetku, neznámý pachatel odcizil solární panel v hodnotě necelých 4 000 korun, toho se do současné doby nepodařilo odhalit. Koncem května pak policisté pátrali po seniorovi. Do pátrací akce se zapojil i vrtulník Letecké služby Policie ČR. Policistům se seniora naštěstí podařilo nalézt. Hrádečtí policisté a psovod pak přivolali dezorientovanému seniorovi zdravotnickou pomoc, která muže ročník 1938 převezla do nemocnice. V loňském roce neřešili policisté v působnosti svého teritoria CHKO Brdy žádný trestný čin.

Všichni návštěvníci by měli myslet na to, že před tím, než vyrazí do Chráněné krajinné oblasti Brdy, měli by si trasu dobře prostudovat a pamatovat na správné a bezpečné chování.  Užít mají pouze cesty určené pro pěší a cyklisty, které jsou k tomu určeny a respektovat zákaz vstupu na označená místa, která dosud neprošla pyrotechnickou asanací.

V místech CHKO Brdy proběhlo v předešlých letech ze strany pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje taktické cvičení. Cílem policistů bylo procvičit si postupy při pátrání po hledané a pohřešované osobě ve zdejším členitém a nepřehledném terénu.

V jedinečné Chráněné krajinné oblasti Brdy přejeme všem návštěvníkům krásně strávené chvíle.


por. Hana Kroftová, DiS.
14. ledna 2019

Odkazy do noveho okna

1 CHKO Brdy - leden 2019 (4)

1 CHKO Brdy - leden 2019 (4) 

Detailní náhled

2 CHKO Brdy - leden 2019 (5)

2 CHKO Brdy - leden 2019 (5) 

Detailní náhled

3 CHKO Brdy - leden 2019 (6)

3 CHKO Brdy - leden 2019 (6) 

Detailní náhled

4 CHKO Brdy - leden 2019 (7)

4 CHKO Brdy - leden 2019 (7) 

Detailní náhled

5 CHKO Brdy - leden 2019 (8)

5 CHKO Brdy - leden 2019 (8) 

Detailní náhled

6 CHKO Brdy - leden 2019 (10)

6 CHKO Brdy - leden 2019 (10) 

Detailní náhled

7 CHKO Brdy - leden 2019 (11)

7 CHKO Brdy - leden 2019 (11) 

Detailní náhled

8 CHKO Brdy - leden 2019 (16)

8 CHKO Brdy - leden 2019 (16) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem