Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policisté pomáhali cestujícím porouchané lodi

Slezská Harta: Při záchranné akci zúročili znalost přehrady, rovněž zkušenosti s vedením lodi 

Náhlé ochlazení, vítr, déšť a závada na plavidle, kvůli které stojíte uprostřed přehradní nádrže – situace, ve které se chce ocitnout určitě málokdo. V našem případě byli poblíž policisté, kteří díky zkušenostem a perfektní práci pomohli dostat se bezpečně ke břehu cestujícím, obsluze i samotnému plavidlu.

Dva policisté speciální pořádkové jednotky krajského ředitelství dohlíželi na služební lodi Alunautic i v předešlých dnech nad plavebním provozem a celkově děním na přehradní nádrži Slezská Harta. Rázem šli, tedy v našem případě vyjeli, do ostré akce. Několik osob uvízlo poblíž zátoky Razová na vodě kvůli závadě na plavidle, konkrétně přívozu mezi obcemi Razová a Roudno. V místě byla chvíli před tím náhlá, silná průtrž deště s drobnými kroupami, na obloze samá mračna, foukal silnější vítr a nad hladinou byly vidět i blesky. Rychle a citelně se ochladilo.

Policisté se okamžitě vydali nalézt plavidlo, dohledání však neulehčoval místní kolísavý mobilní signál, silné vlny na hladině ani neustávající déšť. Díky místní znalosti zvolili policisté správný směr a v krátké době již přívoz spatřili. Na lodi byla žena, vůdce přívozu, a jako cestující tři dospělé osoby a jedna dívenka. Ti měli také s sebou kola. Jelikož byli všichni vzhledem k původnímu krásnému počasí jen lehce oděni, byli nyní již značně promoklí a zmrzlí.

Bylo zapotřebí k přívozu doplout a navázat ho na služební loď, vše s ohledem na bezpečnost cestujících. Zejména díky mnohaleté zkušenosti jednoho z policistů s vedením lodi a znalosti vodního díla se vše povedlo. Policisté prokřehlé cestující převedli na služební člun a pro zvýšení tepelného komfortu jim poskytli oblečení a pláštěnky. Zamířili k břehu, kdy současně odtáhli nefunkční přívoz k molu. Jak kolegové uvedli, během záchranné akce se počasí umoudřilo…

V souvislosti s touto pomocí a obecně vodními plochami připomenu důležitost nácviku obdobných záchranných akcí – viz například Cvičení Harta 2022 ( https://www.policie.cz/clanek/cviceni-harta-2022.aspx ). Veřejnost určitě vnímá také každým rokem se opakující bezpečnostní a preventivní opatření Policie České republiky Bezpečně u vody, do kterého se zapojují samozřejmě také moravskoslezští policisté ( https://www.policie.cz/clanek/bezpecne-u-vody-jiz-po-osme.aspx ).

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 28. srpna 2023

vytisknout  e-mailem