Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bezpečně u vody již po osmé

Začíná letní sezóna a ruku v ruce s ní přichází již osmý ročník bezpečnostního a preventivního opatření Bezpečně u vody. Společně s našimi partnery budeme až do konce září dohlížet na dodržování pravidel plavby a upozorňovat na různá úskalí pobytu u vody, ve vodě a na vodě. 

Policisté z poříčních oddělení nebo obvodních oddělení, která mají ve své územní působnosti větší vodní plochy, budou ve spolupráci se Státní plavební správou dohlížet zejména na dodržování pravidel ze strany vůdců plavidel. Tedy zejména, zda mají vůdci plavidel k ovládání daného plavidla potřebná oprávnění, doklady, zda se řídí plavebním značením vodní cesty, ale třeba i zda neřídí plavidla pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. Pozornosti neujdou ale například ani plavci, kteří se pohybují nepovoleně ve značené vodní dráze a vystavují se tak velkému riziku. „Pro letošní rok naše opatření navíc zcela poprvé propojujeme s aktivitami mezinárodní organizace AQUAPOL. V rámci této spolupráce zařadíme do akce součinnostní kontroly zaměřené na bezpečnost na vodách, znečišťování vodních toků a nelegální zaměstnávání na lodích a v přístavištích,“ doplňuje celý rámec kontrolní činnosti pro rok 2023 ředitel služby pořádkové policie plk. Petr Sehnoutka.

Policejní preventisté se vydají za rekreanty do kempů, tábořišť, na koupaliště a kromě pravidel bezpečného koupání, plavání nebo třeba skoků do vody budou upozorňovat na zabezpečení majetku a cenností, které s sebou u vody občas máme. Na preventivních aktivitách se budou stejně jako v loňském roce podílet také realizátoři projektu U vody bez nehody.

„Že je takové souhrnné opatření potřeba, dokládají vyhodnocení předchozích ročníků. Pokud se ohlédneme například za loňskou letní sezónou, vidíme, že jen policisté odhalili na vodě téměř 150 přestupků a 18 vůdců plavidel pod vlivem alkoholu. Se stále narůstajícím lodním provozem i roční bilancí utonulých je tedy dohled a prevence skutečně potřeba,“ popisuje důvody realizace opatření plk. Sehnoutka.

Letošní ročník jsme zahájili slavnostně otevřením expozice Na vodě a pod vodou v Muzeu Policie ČR v Praze. Návštěvníci Muzea se tak od 30. 5. mohou seznámit se současným i historickým vybavením policejních poříčních oddělení a potápěčů, informacemi o Státní plavební správě, ale také s preventivními informacemi o bezpečném koupání, plavání či plavbě.

V Muzeu Policie ČR (Ke Karlovu 1, Praha – Nové Město) se uskuteční také další aktivita nová pro tento ročník opatření. Ve spolupráci se zmiňovaným projektem U vody bez nehody zde uskutečníme čtyři semináře pro vedoucí letních táborových akcí pro děti. „Semináře se budou konat v termínech 30. 5., 6. 6., 13. 6. a také 20. 6. a upozorňovat v nich budeme především na rizikové faktory pobytu u vody a možnosti efektivního řešení mimořádných událostí,“ přibližuje preventivní aktivitu vedoucí odboru prevence plk. Zuzana Pidrmanová. „Kapacita v uváděných termínech ještě není zaplněna, případní zájemci o účast na popisovaných seminářích z řad realizátorů letních dětských táborů se nám mohou přihlásit na e-mailové adrese pp.prevence@pcr.cz,“ přidává pozvání plk. Pidrmanová.

Zkrátka také letos uděláme maximum pro to, aby byla letní sezóna pro přívržence vodních aktivit co nejbezpečnější. Přesto na všechny, kteří vyrazí k vodě za odpočinkem a relaxovat, apelujeme, aby sami neztráceli určitou ostražitost. Aby mysleli na pravidla bezpečného pobytu u vody, aby respektovali v okolí vodních ploch bezpečnost silničního provozu a mysleli na ochranu svých cenností.

Přejeme krásné a hlavně bezpečné léto.

pplk. Veronika Hodačová
odbor prevence Policejního prezidia ČR
29. 5. 2023

vytisknout  e-mailem