Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Policisté na Šumavě -Aktualizace foto

PLZEŇSKÝ KRAJ - Policisté se zaměří na dodržování pravidel na horách. Výjimkou nebudou společné hlídky se strážci přírody. 

Policisté Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje se budou i nadále zaměřovat na oblast Šumavy, kde krásná příroda, příznivé počasí lákající k  provozu zimních sportů, ale i omezené možnosti cestování v souvislosti s pandemií COVID-19 zvyšují návštěvnost horských lokalit. S vyšší koncentrací osob však souvisí i to,  že ne všichni návtěvníci se chovají na Šumavě bezpečně a zodpovědně.

V následnujích týdnech budou tedy opět policisté během zvýšeného výkonu služby (zejména pak o víkendech, kdy se zvyšuje počet osob v horských rekreačních oblastech) dohlížet na dodržování vládních opatření a rovněž na zajištění veřejného pořádku. Pozornost policistů se také zaměří na bezpečnost a plynulost silničního provozu, a to především na hlavních silničních tazích vedoucích do Železné Rudy a do dalších návštěvnicky zajímavých horských oblastí.  Zaměřovat se budeme i na správné parkování motorových vozidel, kdy bychom v této souvislosti chtěli opětovně upozornit řidiče, aby vozidla parkovali jen na místech k tomu určených a svým nevhodným parkováním  tak neznesnadňovali průjezd vozidel IZS a byli ohleduplní k ostatním.

Po vzájemné dohodě se zástupci Národního parku Šumava a CHKO Šumava budeme provádět výkon služby prostřednictvím společných hlídek, které budou tvořit policisté a strážci přírody. Na základě podnětů od pracovníků těchto velkoplošných chráněných území (NP a CHKO) se budou společné hlídky pohybovat zejména  v území Královského hvozdu, tedy u Černého a Čertova jezera, dále na Modravě a Povydří, kde zaznamenali strážci přírody ze strany návštěvníků nejčastější problémy. V této souvislosti tedy budeme společně dohlížet i na to, zda lidé neporušují ustanovení vyplývající ze zákona o ochraně přírody a krajiny.

Upozorňujeme turisty, aby při návštěvě hor pamatovali vždy na vlastní bezpečí i bezpečí ostatních a k přírodě na Šumavě se chovali ohleduplně.  


por. Mgr. Pavla Burešová
15. ledna 2021

Odkazy do noveho okna

Hory-sněžný skútr

Hory-sněžný skútr 

Detailní náhled

Hory-kontrola řidiče

Hory-kontrola řidiče 

Detailní náhled

Hory-dechová zkouška

Hory-dechová zkouška 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem