Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policisté kontrolovali vozidla, viditelnost chodců i cyklistů

KRAJ – Kontrolovaní od policejních hlídek dostávali reflexní předměty určené k lepší viditelnosti. 

Již nějakou dobu jsou kratší dny a tma přichází o několik hodin dříve. S tím souvisí také problematika viditelnosti nemotorizovaných účastníků silničního provozu. Ti často podceňují fakt, že pokud budou pro řidiče motorových vozidel viditelnější, výrazně tím sníží riziko, že se stanou účastníkem dopravní nehody. Povinnost být vidět jim ukládá také zákon. Ne všichni ale tuto skutečnost dodržují. Převážně chodci a cyklisté jsou v tomto období velice rizikovou skupinou, proto se minulý týden ve čtvrtek středočeské policejní hlídky primárně zaměřily na jejich kontrolu. Kontrolovaly ale také řidiče motorových vozidel a zjišťovaly, zda dodržují předpisy související s provozem na pozemních komunikacích.

DBA - viditelnost

Policisté během dopravní akce ve Středočeském kraji zastavili a zkontrolovali více jak 750 vozidel a zjistili 121 dopravních přestupků. Celkem 115 přestupků vyřídili na místě příkazním řízením ve výši 35 400 korun a 6 přestupců oznámili na příslušný úřad k dalšímu projednání ve správním řízení. Nejčastějším prohřeškem řidičů byl nevyhovující technický stav vozidla a to celkem ve 26 případech. Bezpečnostní pásy během jízdy pak nepoužilo celkem 9 řidičů. Všechny vyřešili policisté na místě příkazním řízením. Nejvyšší povolenou rychlost porušili celkem 4 řidiči. Také tyto přestupce policisté vyřešili na místě příkazním řízením. Překročení hmotnosti vozidla policisté řešili ve dvou případech.

Celkem 14 chodců se pohybovalo mimo obec za snížené viditelnosti bez reflexních prvků. Chodci mají od února roku 2016 dle zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích povinnost mít na sobě reflexní prvky, když se pohybují mimo obec za snížené viditelnosti. Všechny chodce, kteří se dopustili výše uvedeného přestupku, policisté vyřešili na místě příkazním řízením. V rámci dopravní akce policisté odhalili 9 cyklistů, kteří porušili povinnost mít za snížené viditelnosti za jízdy rozsvícen světlomet s bílým světlem svítícím dopředu a zadní svítilnu se světlem červené barvy nebo přerušovaným světlem červené barvy. Celkem 8 cyklistů policisté vyřešili v příkazním řízení, jednoho oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání.

Foto č. 4
 

V rámci probíhající akce policisté chodcům a cyklistům pro jejich lepší viditelnost a bezpečí rozdávali reflexní předměty. ,,Vidět a být viděn“ je v tomto období nesmírně důležité, neboť lepší viditelnost zvyšuje naši bezpečnost.

Více se o viditelnosti můžete dočíst zde.

nprap. Bc. Veronika Čermáková
tisková mluvčí P ČR
25. listopadu 2019

Odkazy do noveho okna

DBA - viditelnost

DBA - viditelnost 

Detailní náhled

DBA - viditelnost

DBA - viditelnost 

Detailní náhled

DBA - viditelnost

DBA - viditelnost 

Detailní náhled

DBA - viditelnost

DBA - viditelnost 

Detailní náhled

DBA - viditelnost

DBA - viditelnost 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem