Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Policista jako povolání i poslání

PLZEŇ – Povolání se jim stalo zároveň téměř celoživotním posláním. Naše řady opouští koncem roku dva policisté, kteří se svou profesionalitou zhostili mnohdy nelehkých úkolů, hájili bezpečnost a pořádek, prosazovali zákonnost, chránili práva a svobody osob a tím usilovali o trvalou podporu a důvěru veřejnosti. 

Ze služby kriminální policie a vyšetřování odchází po neskutečných 41 letech a třech měsících policejní komisař npor. Pavel Strnad, který v zastoupení vedl I. oddělení obecné kriminality Městského ředitelství policie Plzeň.

Svou policejní kariéru odstartoval již v roce 1978. Během své služby vystudoval Fakultu právnickou, prošel bývalou pohotovostní motorizovanou jednotkou (dnešní oddělení hlídkové služby) a dále působil jako zpracovatel na obvodním oddělení Plzeň-střed. Od roku 1992 posílil řady kriminalistů na Městském ředitelství policie Plzeň, kde se podílel na objasňování páchané majetkové, násilné a mravností trestné činnosti a to i jako člen TOXI týmu. Vedoucí funkce se s velkou profesionalitou zhostil v roce 1996, kterou vykonával až do současné doby. Za výborné plnění služebních úkolů byl během své kariéry několikrát mimořádně povýšen a získal několik ocenění od policejních prezidentů.

Nejen, že to byl výborný a houževnatý policista, pro kterého se povolání stalo srdeční záležitostí a skoro dvě třetiny života zasvětil svému „řemeslu“, ale i nadšený a skvělý sportovec, hrající závodně badminton za TJ Sokol Doubravka. Cenní si nejen vyznamenání a povýšení, ale i skvělého pracovního kolektivu, se kterým měl tu čest po všechna ta léta pracovat.

Dalším skvělým policistou, který od 1. ledna 2020 opustí naše řady je npor. Vladimír Divok, který sloužil u policie 34 let a deset měsíců.

K policii nastoupil hned po vojně v roce 1985, kdy předtím pracoval jako vychovatel ve škole v přírodě na Přimdě. Po absolvování základní odborné přípravy působil na jednom z místních oddělení v Praze 4 a dále jako policista pohotovostní motorizované jednotky, dnes oddělení hlídkové služby. Táhlo ho to ovšem k dopravě, a tak po roce přestoupil do Plzně na dopravní inspektorát, kterému zůstal věrný až do roku 2019.

Náš Vláďa je „dopravákem“ tělem i duší. Na dopravním inspektorátu začal jako policista ve skupině silničního dohledu, následně řešil dopravní nehody, kdy působil jako policista ve výjezdové skupině a  jako zpracovatel trestných činů se zaměřením na trestné činy v dopravě. V roce 2003 se stal zástupcem vedoucího na oddělení dopravních nehod a o čtyři roky později zástupcem vedoucího dopravního inspektorátu Plzeň město. V roce 2016 nastoupil do funkce vedoucího dopravního inspektorátu.

Při zaměstnání studoval důstojnickou školu v Holešově, dále Policejní akademii ČR v Praze, kterou zakončil bakalářským titulem. Na Policejní akademii se ovšem vrátil a studium úspěšně zakončil magisterským titulem. Získal několik ocenění od policejních prezidentů a od ředitele Služby dopravní policie Policejního prezidia ČR.

Policejní práce se v podstatě stala jeho koníčkem. Mezi další jeho oblíbené činnosti patří sport, rocková hudba nebo divadlo. Nejvíce si cení lidského života, zdraví a dobrých lidí, kterých u policie potkal mnoho a kteří se zároveň stali jeho přáteli. A ještě jedna krásná věta na závěr: K policii by šel znovu a nelituje jediného dne u policie.

Oběma policistům poděkoval za dosavadní práci a přínos plzeňské polici ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje a vedení Městského ředitelství policie Plzeň. Se slovy díků se připojil i plzeňský Radní pro oblast bezpečnosti, pan Martin Zrzavecký, který jim zároveň popřál mnoho úspěchů do dalších let.

nprap. Michaela Raindlová
30. prosince 2019

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem