Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Podvody na internetu při prodeji zboží

PLZEŇ - Poškozená nabízela na internetu k prodeji různé druhy zboží. Kupující ji kontaktoval s tím, že má o zboží zájem a jako způsob úhrady navrhl platbu přes internetový odkaz. Prodávající přišla o 20 tisíc korun. Policisté šetří tři případy podvodu na internetu. 

Plzeňští policisté se zabývají třemi případy podvodu při prodeji zboží na internetu. V prvním případě komunikoval dosud neznámý pachatel s poškozenou 45letou ženou prostřednictvím několika pochybných  telefonních čísel. Podvodník reagoval na prodejní inzerát podaný na jednom z internetových portálů. Poškozená žena nabízela k prodeji kabát, boty a slovník němčiny. Podvodník ženě navrhl jako způsob úhrady platbu přes odkaz, který jí poslal do zprávy. Poškozená v jednom z těchto odkazů vyplnila údaje ke své platební kartě. Následně jí přišly SMS zprávy s ověřovacími kódy, které zadala. Z bankovního účtu se jí následně odečetla čáska ve výši 20 tisíc korun.  

Druhý případ podvodu se týká taktéž prodeje zboží na internetu. Tentokrát poškozený kontaktoval prodávajícího, který nabízel k prodeji značkovou Hi-Fi soupravu. Obě strany se dohodly na prodeji zboží za částku 2 400 euro, což je v přepočtu necelých 63 tisíc korun. Jakmile poškozený 45letý muž odeslal peníze ze svého účtu, přišla mu zpráva, ve které podvodník uvedl, že mu žádné zboží nepošle a peníze mu nevrátí. 

Třetí případ šetří plzeňští kriminalisté. Dosud neznámý pachatel zareagoval prostřednictvím jedné mobilní aplikace na inzerát poškozeného 45letého muže, který prodával lyže a inzerát uveřejnil na jednom internetovém inzertním portálu. Podvodník poškozenému navrhl, že zboží zaplatí předem prostřednictvím služby internetového inzertního portálu. Tvrdil, že platba proběhne rychleji a bez potíží. Poškozený s platebním postupem souhlasil. Pachatel mu následně zaslal zprávu, že je zboží zaplaceno a nyní stačí jen otevřít odkaz, který mu také zaslal ve zprávě a vyplnit zde všechny údaje ke své platební kartě. Poškozený muž údaje vyplnil a vše potvrdil ve svém mobilním bankovnictví. Následně mu přišla od banky zpráva o aktivaci nového zařízení, jehož není majitelem a následném zablokování jeho zařízení. Z bankovního účtu mu následně odešly tři platby v celkové výši 117 tisíc korun. 

Policisté ve všech případech zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod a po pachateli, pachatelích intenzivně pátrají. 

Prevence před podvody na internetu:
Nákup zboží od neznámé osoby přes inzerát je vždy rizikovější než nákup nového zboží v internetovém obchodě. Zbystřete, když vám bude někdo nabízet zboží za lákavě nízkou cenu – s velkou pravděpodobností půjde o podvod. 
Před nákupem si ověřte serióznost prodejce. Zjistěte si co nejvíce informací od dalších zákazníků - recenze spokojenosti. Vždy dbejte na ochranu osobních údajů a nikomu nesdělujte hesla k účtům nebo PIN platebních karet. Věnujte dostatek času a pozornosti podmínkám prodeje. Nejbezpečnější nákup je při osobním předání zboží. Při nákupu zboží přes internet používejte zavedené a osvědčené obchody či aukční síně.

Obecné zásady:

  • V žádném případě nesdělujte k Vaší osobě žádné citlivé údaje ani bezpečností údaje z vaší platební karty, nebo přístupové údaje k online bankovnictví.
  • Nikdy nikomu nesdělujte a ani nepřeposílejte bezpečnostní / autorizační kód, který Vám přišel formou SMS zprávy.
  • Myslete na to, že útočník dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo, odesílatele SMS zprávy, ale třeba i e-mailovou adresu.
  • Nikdy nikomu podezřelému neumožňujte vzdálený přístup do Vašeho počítače.
  • Sledujte a pečlivě čtěte informace od Vaší banky v internetovém bankovnictví.
  • Při každém vstupu do internetového bankovnictví kontrolujte, zda odpovídá doména přihlašovací stránky. Toto platí vždy, když někam zadáváte své osobní nebo přihlašovací údaje.
  • Aktualizovat software, antivirový program, firewall.
  • Během, nebo po takovémto podezřelém hovoru, si zaznamenejte údaje, které Vám útočník sdělil (jména, e-mailové adresy, čísla účtů, odkazy na webové stránky, apod.)

nprap. Michaela Raindlová
8. prosince 2021

vytisknout  e-mailem