Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Podvodný odkaz k internetovému bankovnictví

PLZEŇ - Poškozená odklikla na internetovém vyhledavači odkaz, který se jevil jako pravý. Policisté varují před lehce přehlédnutelnými "zkomoleninami" slov, které jsou klíčem k podvodným stránkám. 

Dětská vyjadřovací tvořivost je kouzelně bezmezná, což se u podvodníků říci nedá. Ti bezmezně a rafinovaně využívají specifických slov k tomu, aby se svou podobou co nejvíce podobaly skutečnosti. Jedná se zejména o internetové bankovnictví. Podvodníci číhají na každou oběť. Ta si po celou dobu myslí, že je na skutečných internetových stránkách banky, přitom podvodník už má své přístupové informace, které mu poškozený nevědomky zadá dle vygenerovaného postupu na podvodných stránkách, které se jeví jako stránky pravé. Přístup do internetového bankovnictví se tak stává pro podvodníky hračkou. Postup je ve většině případů velmi podobný. Jako i v tomto, kdy poškozená žena stejným způsobem vyhledala na internetových stránkách odkaz k přihlášení do jejího internetového bankovnictví. Odkaz byl již falešný, lišil se nepatrnou změnou písmene ve slově. Tato odlišnost posléze zapříčinila další slet nemilých událostí. Žena tak přišla o 155 000 korun, kterými se podvodník obohatil. Plzeňští kriminalisté se tímto trestním případem dále zabývají a po pachateli dále pátrají.

Policisté varují veřejnost nejen před různými podvodnými odkazy na internetu, kterými si podvodníci pomáhají ke svému výdělku, ale i na to, že chovat se v on-line prostředí obezřetně nás může stát čas, nikoli peníze.

nprap. Veronika Hokrová
31. srpna 2022

vytisknout  e-mailem