Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Podvodníci v obchodech a na ulici

KLATOVSKO - Podvodná jednání při vybírání finančních darů formou sbírek nebo prodejem bez patřičného povolení. Upozornění, jak postupovat při setkání s podvodníky. Hledáme poškozené z obchodů v Klatovech, kde muž žádal peníze na akce. 

Policisté na obvodním oddělení v Klatovech přijali ve středu 16. února tohoto roku oznámení od občana o podvodném jednání při vybírání peněz na různé akce. Na teritoriu Klatovska jsme v těchto dnech zaznamenali dva případy, kdy se zřejmě jednalo o podvodná jednání.

V uplynulém týdnu se pohyboval muž po Sušici a u obchodního domu na ulici Hrádecké vybíral finanční dary údajně na osoby postižené alzheimrovou chorobou.

Po Klatovech se podle dostupných informací v posledních dnech pohybuje starší muž, který zejména obsluhujícímu personálu v obchodech tvrdí, že vybírá peněžní dary na pořádání akcí pro děti a na svátek žen. Při přesvědčování občanům prohlašuje, že jedna firma z Klatov s ním spolupracuje, což se nezakládá na skutečnosti.

DOPORUČENÍ POLICIE ĆR:

A/ SBÍRKY

Ve městech především na ulicích, parkovištích i v obchodech můžeme potkat různé osoby, které provádějí tzv. sbírku pod různými legendami.

Zejména ve městech můžeme potkat osoby, které uskutečňují veřejně prospěšné sbírky a musí mít u sebe:

1/ Osvědčení o povolení sbírky

2/ plnou moc od pořadatele sbírky.

Někteří občané jsou s označením, že mají povolení ke sbírce – prodávají různé předměty a část finanční hotovosti je následně určena pro postižené osoby nebo různá zařízení.

Pokud nemáte jistotu, že se skutečně jedná o sbírku za určitým účelem, finanční částku neposkytujte.  

Peníze můžete zaslat ze svého účtu na bankovní účet jakéhokoli fondu nebo zařízení a podrobnosti lze vyhledat na internetových stránkách nebo po osobní domluvě.

Některé sbírky povoluje krajský úřad a při výběru finanční hotovosti do kasiček městský úřad v daném územním obvodu, který po ukončení sbírky zajistí zapečetění kasičky.

B/ PRODEJ  VĚCÍ

Dále se můžete setkat s podvodníky, kteří mají předem připravený scénář, s cílem získat od občanů peníze. Nelze vyloučit, že se jedná o osoby s nedostatkem finančních prostředků, které je následně chtějí využít ve svůj prospěch.

Upozorňujeme občany i návštěvníky měst, že ve většině obcí je zakázán pochůzkový a podomní prodej. Například v Klatovech je řešen tržním řádem i v Sušici je prodej zboží takovou formou zakázán vyhláškou města.

Kontrolu osob, které se pohybují po obcích a vybírají finanční dary, provádí i strážníci městské policie.

Pokud se občan zaregistruje podezřelé podvodné jednání, při výběru finančních darů, prodeji věcí či sbírek, kontaktujte linku Policie ČR číslo 158 nebo nejbližší městskou policii na čísle 156.

Policisté na obvodním oddělení v Klatovech žádají občany, kteří se setkali s mužem, jenž žádal o poskytnutí peněžního daru, aby podali informace na telefon číslo 974 334 651. Zároveň žádáme o poskytnutí informací případné svědky a oběti uvedeného podvodného jednání.

nprap. Dana Ladmanová

17. února 2022

vytisknout  e-mailem