Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Podvodníci opět útočili na internetu

PLZEŇ – VENKOV – Policisté řeší další případy kyber kriminality. V prvním případě žena legendě lékaře z Jemenu "nenaletěla", žádné peníze z ní nevylákal, a tak ji začal vydírat. V druhém případě neznámý pachatel z poškozené ženy vylákal 300 tisíc korun při prodeji koní ze zahraničí. 

I kriminalisté z územního odboru Plzeň – venkov včerejšího dne přijali případ vydírání, který se stal v internetovém prostředí. Třiačtyřicetiletá žena se přes sociální sítě seznámila s mužem, který o sobě tvrdil, že pracuje jako doktor v Jemenu. Po krátké komunikaci chtěl po ženě zaplatit několika tisíc eur potřebných k proclení balíčku, který jí poslal. Žena se zachovala správně a podvodníkovi "nenaletěla", peníze neposlala a ani si na jeho naléhání žádné nepůjčila. S údajným doktorem ukončila komunikaci na sociální síti a nahlásila jeho profil správci sítě. Jenže pachatel pokračoval dál. Ženu kontaktoval na její e-mail, kde ji začal vyhrožovat likvidací jí i její rodiny. Zřejmě z důvodu umocnění pocitu, že své výhružky myslí vážně, jí poslal fotky jejího domu a jejich příbuzných. Ani po těchto výhružkách se žena nezalekla a místo zaslání peněz přišla celou věc oznámit na policii. Policisté v tomto případě zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu vydírání.

Také policisté na Blovicku se od včerejšího dne zabývají dalším z mnoha případů podvodu, který pachatel provedl přes internet. Poškozená sedmačtyřicetiletá žena zareagovala na inzerát, kde byla nabídka koupi dvou fríských koní. Žena komunikovala s prodejcem přes e-mail, přes který se domluvili na ceně za koně i za jejich přepravu z Nizozemska. Žena poslala peníze ze prodej koní, ale přepravní společnost, která měla koně převést do České republiky, požadovala další doplňující platby za očkování, stravu a jiná další povolení. Když slibovaní koně v domluvený čas nedorazili, přišla žena celou věc oznámit na policii a v celkovém součtu přišla o 300 tisíc korun. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání podvodu.



por. Ing. Eva Červenková
27. července 2023

  

Odkazy do noveho okna

fríský kůň

fríský kůň 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem