Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Podvod na internetu

RADNICE – Žena zadala své bankovní údaje přes falešnou internetovou stránku a z účtu jí pachatel odcizil více než šedesát tisíc korun. 

Radničtí policisté se zabývají případem, který jim oznámila 62letá žena. Policistům uvedla, že neznámý pachatel si zřejmě  zajistil přístupové údaje přes podvodnou internetovou stránku tvářící se jako oficiální stránka poskytovatele přepravní služby. Žena svou neopatrností poskytla nejen číslo svého účtu, mobilního telefonu, ale především přihlašovací kódy do její mobilní aplikace. Toho využil neznámý pachatel, který následně změnil přihlašovací údaje k uvedenému účtu a následně bez souhlasu a vědomí poškozené ženy provedl dvě odchozí platby v celkové výši třiašedesáti tisíc korun. Radničtí policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů podvodu a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací.

V současné době je phisching a visching jednou z metod podvodníků na sítích, kteří se svou oběť snaží oklamat a donutit ji telefonním hovorem či zaslaným  odkazem na podvodné stránky ke sdělení přístupových hesel do počítače, čísla bankovních účtů, PIN kódu a podobně. Pocie apeluje na občany, aby v těchto případech dbali co největší opatrnosti a nenechali se oklamat.

nprap. Bc. Josef Vítek
24. února.2022

vytisknout  e-mailem