Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Plzeňští policisté se zabývají několika případy podvodu

PLZEŇ – Nejen kriminalisté, ale také policisté z obvodního oddělení, se zabývají několika případy podvodů na internetu. 

K prvnímu případu došlo 28. ledna letošního roku. Dosud neznámý pachatel reagoval na inzerát poškozeného, který prodával lednici s mrazákem. Pachatel prodávajícímu nabídl, že si zboží vyzvedne prostřednictvím kurýra jedné přepravní společnosti. Následně zaslal poškozenému odkaz, kde měl vyplnit své údaje k osobnímu bankovnímu účtu s tím, že mu poté na účet dorazí platba za zboží. Žádná platba ovšem nepřišla. Naopak, poškozenému z účtu odešlo celkem 25 tisíc korun.

O dva dny později se na obvodní oddělení Plzeň 1 dostavila starší žena, která se také stala obětí podvodníka. Poškozené ženě byla ze strany neznámého pachatele, který vystupoval jako zástupce jedné z bank, zaslána SMS zpráva s ověřovacím kódem. I přesto, že  poškozená v daný moment neprováděla žádnou platbu, tento zaslaný kód potvrdila ve svém internetovém bankovnictví. Z účtu jí byla následně odčerpána částka ve výši téměř 10 tisíc korun.

Dalším případem podvodu se zabývají kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality. Tentokrát pachatel, který se představil jako zástupce jedné společnosti, kontaktoval mladého muže s tím, že jeho bitcoinový účet generuje zisk ve výši 200 tisíc a je nutno tuto částku převést na jeho bankovní účet. Poškozený muž si dle instrukcí nainstaloval do notebooku program, do kterého poté zadal své přístupové údaje k bankovnímu účtu. Podvodník mu následně z účtu neoprávněně odčerpal celkem 220 tisíc korun.  

Policisté ve všech případech zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod a po pachateli či pachatelích pátrají.

nprap. Michaela Raindlová
2. února 2023

vytisknout  e-mailem