Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Viditelnost

PLZEŇSKÝ KRAJ - Policisté se v současné době zaměřují na upozorňování chodců, zejména aby byli v silničním provozu co nejvíce vidět. 

Nejen snížená viditelnost v noci, ale svítání, soumrak, hustý déšť, mlha nebo sněžení, za takové situace je vhodné pamatovat na pravidlo vidět a být viděn. Od 20. února 2016 platí pro chodce povinnost nosit za snížené viditelnosti reflexní prvky, a to pokud se pohybují mimo obec po krajnici nebo okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením. Doporučuje se s ohledem na vlastní bezpečnost, využívat reflexní prvky i na místech, kde může hrozit, že řidič nemá možnost chodce bezpečně rozeznat.

Řidič, který se za snížené viditelnosti potká s chodcem v černém oblečení, má přibližně 18 metrů na přiměřenou reakci, oproti s chodcem vybaveným reflexním prvkem, takto vybaveného chodce je řidič schopen zaregistrovat na vzdálenost 200 metrů. Taková vzdálenost mu již umožňuje určitý prostor k tomu, aby se chodci bezpečně vyhnul. Umístění reflexního prvku je vhodné mít na co nejvíce se hýbající části těla – zápěstí, kotníky. Viditelnost chodců lze zvýšit pomocí i vhodně zvoleného oblečení, nášivek a doplňků ze speciálních materiálů, které jsou v dnešní době velice snadno dostupné.

Každodenně dochází k dopravním nehodám, někdy se nehoda obejde bez zranění osob, někdy si vyžádá lehčí zranění, ale bohužel statistiky zaujímají i dopravní nehody, kde následky jsou tragické. Takovými oběťmi v silničním provozu jsou často i chodci a cyklisté. Právě nedostatečná viditelnost je mnohdy hlavní příčinou. Každý chodec, cyklista by si měl být vědom, že je velmi lehce zranitelný, při střetu s vozidlem, kamionem nebo motorkou, je to právě on, který má velmi malou šanci. Mnohdy si policisté při šetření dopravních nehod od řidičů vyslechnou obdobné věty – Neviděl jsem ho…Viděl jsem, ale už pozdě…

Policisté se v současné době zaměřují na upozorňování chodců, zejména aby byli v silničním provozu co nejvíce vidět. Ve spolupráci s BESIP při preventivních akcí rozdávají reflexní prvky dětem, dospělým i seniorům a připomínají, s ohledem na jejich bezpečí,  další důležitá pravidla. 

por. Bc. Hana Kroftová
9. listopadu 2021

Odkazy do noveho okna

1 Plzeň (1)

1 Plzeň (1) 

Detailní náhled

2 Plzeň (2)

2 Plzeň (2) 

Detailní náhled

3 Plzeň (3)

3 Plzeň (3) 

Detailní náhled

4 Plzeň

4 Plzeň 

Detailní náhled

5 Rokycany (1)

5 Rokycany (1) 

Detailní náhled

6 Rokycany (2)

6 Rokycany (2) 

Detailní náhled

7 Rokycany (3)

7 Rokycany (3) 

Detailní náhled

8 Rokycany

8 Rokycany 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem