Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Při nákupech buďte ostražití

KLATOVSKO - Nedávejte příležitosti ke krádežím - především v obchodech, dopravních prostředcích a na parkovištích. 

Do konce roku už nezbývá mnoho dnů a čekají nás vánoční a novoroční svátky. Nastává doba, kdy se vypravujeme do obchodů s cílem vybrat a zakoupit různé dárky pro své blízké nebo pořídit potraviny. Mnozí podlehnou nákupům a v přeplněných dopravních prostředcích, na trzích, v obchodech a na ulicích nevěnují patřičnou pozornost svým taškám, batohům a kabelkám včetně jejich obsahu.

Policisté se v tomto období více zaměřují na místa, kde se pohybuje více osob, zejména u obchodních domů a supermarketech, namátkově kontrolují parkoviště i obchody, s cílem upozornit zákazníky na ochranu svých věcí i vozidel.

Akce se konají v předvánočním období z důvodu blížících se svátků, kdy se v obchodech pohybuje větší počet nakupujících. V minulém týdnu policisté v Klatovech předávali nakupujícím  různé preventivní materiály a zároveň vysvětlovali, jak být ostražitý.

V některých případech okradení lidé krádež nezjistí okamžitě a policie při vyšetřování obtížně zjišťuje místo činu a odhalení pachatele.  Na policii přijímáme oznámení o krádeži peněženky s finančním obnosem, osobních dokladů - občanských a řidičských průkazů, cestovních pasů, dokladů od vozidel, platebních karet peněžních ústavů a mobilních telefonů, kdy samozřejmě přijdou i o kontakty a telefonní čísla svých známých. Drobné kapesní krádeže občané většinou neoznamují. 

Nejsou výjimkou případy, kdy v nákupních centrech přijdou kupující o peněženky z tašky zavěšené nebo odložené v nákupním vozíku v době, kdy vybírají zboží.

Doporučení Policie ČR:

- zvýšenou pozornost věnujte kabelkám zavěšeným přes rameno, kabelka by měla  být zapnutá a těsně u těla 

- nenechávejte peněženku či jiné důležité doklady navrchu tašek nebo kabelek 

- doklady a peníze oddělujte zvlášť 

- finanční prostředky nenoste pohromadě, doporučujeme rozmístit na několika  místech

- peníze, doklady či jiné cennosti neukládejte v batohu na zádech, kam nevidíte

- nenechávejte  kabelky - zavazadla bez kontroly

- vlastníkům platební karty doporučujeme, ukládat své identifikační číslo - PIN zásadně odděleně. V případě krádeže platební karty - okamžitě volejte pobočku peněžního ústavu, ztrátu oznamte a proveďte blokaci.       

Pachatelé kapesních krádeží využívají chvilkové nepozornosti občanů. Kapsářům nahrává nejen obratnost a šikovnost, ale také fakt, že si občané nedávají pozor na věci, které mají při sobě.  

Ochrana osobního majetku je věcí každého z Vás, pokud chcete udělat radost na vánoční svátky svým blízkým a ne kapsářům, dodržujte uvedené rady Policie ČR.                                                                                                                 

Další nepříjemnosti čekají majitele vozidel, kteří zaparkují na parkovištích u obchodních domů a po návratu z nákupů zjistí, že jejich automobil vykradl pachatel.  Majitelé i spolucestující zanechávají ve vozidlech různé věci, které lákají zloděje. Nezanechávejte na viditelných místech žádné cenné věci, doklady a tašky. V těchto případech neprodleně oznamte vloupání do vozidla na nejbližší oddělení policie.

Přejeme klidné a pohodové svátky.

nprap. Dana Ladmanová

18. prosince 2023

Odkazy do noveho okna

Nákupy-1

Nákupy-1 

Detailní náhled

Nákupy-2

Nákupy-2 

Detailní náhled

Nákupy-3

Nákupy-3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem