Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Plíživé nebezpečí - Skimming

Praha 11. února 2011 – Detektivové ÚOOZ zadrželi v Praze trojici mužů, kterou podezírají ze skimmingu.  

             Případem s krycím názvem „TOPOL“ se detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu začali zabývat v prosinci loňského roku, kdy byly na různých místech republiky opět napadeny bankomaty několika bankovních domů. Už na začátku bylo zřejmé, a dlouhodobé zkušenosti detektivů ÚOOZ to potvrzují, že tuto trestnou činnost mají na svědomí dobře organizované mezinárodní skupiny pachatelů.
 
Tady skimming, jinde výběr
            Ve spolupráci s bankovním sektorem začali detektivové vyhodnocovat kamerové záznamy bankomatů a rozběhlo se rozsáhlé operativní šetření. Jak se ukázalo, ke skimmingu karet v několika případech skutečně došlo. Na falešné karty, které vznikly díky takto získaným datům a informacím, byly totiž v půlce ledna 2011 v USA a Keni zaznamenány výběry finanční hotovosti. Způsobené škody se počítají v milionech.
 
Trpělivost se vyplácí
          Díky kamerovým záznamům a operativnímu šetření v kriminálním prostředí, se podařilo natipovat a ztotožnit dva podezřelé cizince ve věku 32 a 41 let. Detektivové začali pohyb Bulharských státních příslušníků na území hlavního města podrobně mapovat. Začátkem února 2011 již měli oba cizince pod kontrolou. Byla zadokumentována i dvě konkrétní skimmovací zařízení, která byla z bankomatů zajištěna, a předešlo se tím vzniku vysokých škod.  
         Se zadržením podezřelých však detektivové nechtěli spěchat. Zkušenost jim říkala, že ještě nejsou s počtem podezřelých u konce.
 
         Vyčkávací taktika se vyplatila. V případu se objevil další podezřelý, tentokrát pětatřicetiletý našinec. Samotný zákrok urychlilo operativní zjištění, že jeden z  cizinců se chystá Českou republiku opustit. Dvojice cizinců tak byla ve spolupráci s Útvarem rychlého nasazení zadržena v sobotu 5. února večer. Pro podezřelého Čecha si detektivové ÚOOZ došli o den později v ranních hodinách.
 
Dva nebo více?
          Případ je i nadále v šetření. Detektivové nyní ve spolupráci s bankami prověřují, na kolik bankomatů mohlo být skimmovací zařízení namontováno právě těmito obviněnými. V inkriminované době bylo v hlavním městě takto napadeno bankomatů více.
 
Trojici hrozí vysoké tresty
          Trojice mužů byla obviněna z neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což jim, jako členům organizované skupiny působící ve více zemích, v případě prokázání viny hrozí až dvanáctiletý trest odnětí svobody.
          Všichni obvinění jsou stíháni vazebně. Věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.
 
Něco na doplnění
         V loňském roce došlo v České republice oproti roku 2009 k mírnému poklesu počtu nasazených skimmovacích zařízení. Tato skutečnost je pravděpodobně způsobena několika úspěšnými akcemi bulharských a především rumunských policejních orgánů, na kterých se informačně výrazně podílel i ÚOOZ, a které ochromily činnost skupin, specializujících se na tuto trestnou činnost.
         Různé skupiny organizovaných pachatelů v uplynulém roce napadly v České republice celkem 74 bankomaty. Skimmovací zařízení bylo fyzicky nasazeno na padesáti z nich.
         Po zcizení dat z platebních karet a následné výrobě padělků, docházelo takřka okamžitě k výběrům finanční hotovosti. Výběry byly prováděny v mimoevropských zemích (např. Peru, Dominikánská republika, Keňa, Maroko, Austrálie, Kanada a USA).
 
 
_____________________
 
Poznámka: Další informace o problému s názvem „skimming“, naleznete na webových stránkách ÚOOZ SKPV: http://www.policie.cz/clanek/skimming.aspx
 

vytisknout  e-mailem