Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Pietní akt na počest policisty

PLZEŇ - Policisté uctili památku tragicky zemřelého policisty. Na místě této smutné události vybudovali důstojné pietní místo. 

     Pietní akt na počest tragicky zesnulého policisty por. Jiřího Hrubého uspořádali k 16. výročí této smutné události policisté Městského ředitelství policie Plzeň. Vzdát hold památce mladého muže, který položil svůj život na oltář vlasti dne 13. června před šestnácti lety, přišli jeho rodiče, sestra s rodinou, představitelé Městského ředitelství policie Plzeň a Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje, ale i řadoví policisté a další hosté.
     Pietní akt se konal právě v místech, kde policistův život ukončily čtyři výstřely. Zde byl po 16 letech vybudován důstojný památník, který odráží mimořádnou závažnost a význam této tragické události a který je rovněž mementem pro ostatní kolegy i širokou veřejnost. Na vybudování pietního místa se podíleli nejen policisté, ale i 3. základní organizace Nezávislého odborového svazu Policie České republiky a plzeňská územní skupina Mezinárodní policejní asociace. Odhalení památníku pak bylo součástí celého pietního aktu. Během akce byly rodinou, vedením Policie České republiky a přítomnými hosty k pomníku položeny věnce a květiny. Na závěr pietního aktu zazněla čestná salva.
     Do paměti své rodiny, kamarádů, nadřízených i kolegů se por. Jiří Hrubý vepsal jako hodný syn, výborný kamarád a skvělý policista, jehož 23letý život vyhasl 13. června roku 1998 za obcí Letkov. Toho dne ráno nastoupil do služby na Obvodní oddělení Plzeň 2 – Slovany. Kolem desáté hodiny dopoledne byl společně se svým kolegou vyslán k řešení rozepře mezi několika muži na Slovanskou alej. Tři z aktérů hádky před policisty začali ujíždět ve voze a po pronásledování pak zastavili za obcí Letkov. Když policisté vystoupili ze služebního vozidla a přibližovali se k vozu pachatelů, dva z nich začali na policisty střílet. Čtyři střely zasáhly policistu Hrubého. Ten zraněním na místě podlehl.  Druhý policista byl zraněn.
Čest jeho památce!
Fotografie z pietního aktu naleznete zde :  http://www.policie.cz/fotogalerie/pietni-akt-k-ucteni-pamatky-por-hrubeho-13-6-2014.aspx
por. Ing. Hana Štefflová
17. června 2014

vytisknout  e-mailem