Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Památka zesnulých

PLZEŇSKÝ KRAJ - Dávejte si pozor na své věci, opatrní buďte i v dopravě. 

Již za několik málo dnů si budeme připomínat Památku zesnulých, kdy mnozí z nás navštíví hřbitovy, abychom tak uctili památku našich blízkých. Jelikož máme nyní před sebou prodloužený víkend, dá se předpokládat, že někteří z našich spoluobčanů využijí dny volna k tomu, aby zavítali na hřbitovy právě o nadcházejícím víkendu a zapálili zde svíčky, položili věnce a květiny.

Větší koncentrace osob na místech posledního odpočinku, i větší množství vozidel zaparkovaných na parkovištích v jejich blízkosti, je však vhodnou příležitostí pro zloděje, kteří mohou svou nenechavostí návštěvníkům hřbitovů zde strávené chvíle znepříjemnit.

Chtěli bychom tedy doporučit všem, kteří v těchto dnech zamíří na hřbitovy, aby měli své věci neustále pod kontrolou a nenechávali je bez povšimnutí. Zloději si často tipují zejména starší a osamělé osoby, které v nestřeženém okamžiku připraví o jejich osobní věci. Velmi snadno si tak přijdou např. ke kabelkách v případech, kdy se návštěvník věnuje úpravě hrobu, jde pro vodu do vázy, vyhodit věci do kontejneru aj. a své věci, byť jen na chviličku, odloží. Nenoste tedy s sebou větší finanční hotovost, pokud to není nutné, a mějte stále své věci pod kontrolou.

Pokud zamíříte na hřbitov vozidlem, zkontrolujte si, zda jste v něm nechali žádné cenné věci – GPS navigaci, mobilní telefony, kabelky apod. Nenechávejte raději na sedačkách ani bundy či tašky s nákupem, i tyto věci mohou přilákat pozornost zloděje a mohou vám být odcizeny s tím, že budete mít i poškozený automobil. Po kontrole vozu a ujištění se, že v něm nic cenného či důležitého (osobní doklady, doklady k vozidlu apod.) nezanecháváte, automobil řádně zabezpečte.

Pozor na své věci si dávejte i v případech, že budete za svými blízkými na místa posledního odpočinku cestovat městskou hromadnou dopravou, kde na autobusových linkách se zastávkou u hřbitovů bude nyní větší koncentrace osob, což je opět vhodnou příležitostí pro zloděje.

Ostražití, a zároveň i ohleduplní, buďte v souvislosti s Památkou zesnulých i na silnicích, neboť za volant motorových vozidel v tyto dny často usedají „sváteční“ řidiči. Zároveň dojde i v okolí hřbitovů ke zvýšené hustotě silničního provozu, pozor si dávejte zejména při vjíždění na parkoviště a vyjíždění z něj.

V případě, že se už se stanete obětí jakéhokoliv protiprávního jednání, kontaktujte linku tísňového volání 158 nebo se dostavte na nejbližší policejní služebnu. Buďte i všímaví ke svému okolí a v případě, že zjistíte cokoliv podezřelého, sdělte své poznatky policistům.

 

por. Mgr. Pavla Burešová
25. října 2016

 

 

 

.

 

vytisknout  e-mailem