Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Neoprávněné odčerpání finančních prostředků

PLZEŇ - VENKOV - Kriminalistům z oddělení hospodářské kriminality Plzeň – venkov se podařilo dopadnout tři pachatele ve věci neoprávněného odčerpání finančních prostředků. Jedná se o cizince, kteří odčerpali téměř dva miliony korun. 

     Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality Plzeň – venkov zadrželi dne 26. září 2013 za pomocí Zásahové jednotky Plzeňského kraje tři podezřelé osoby cizí národnosti. Tyto osoby se pokusily v Hradci Králové vybrat finanční prostředky z účtů, které předtím založily. Na tyto založené účty zmíněným osobám přišly finanční prostředky, které byly podvodně získány. Pachatelé odčerpání finančních prostředků provedli tak, že dosud nezjištěný pachatel zaslal poškozenému e-mail, který budil zdání, že se jedná o zprávu České pošty. Poté, co jednatel poškozené firmy otevřel dne 24. září 2013 e-mail, který se mu doručil dne 23. září 2013, tak se mu do počítače nainstaloval program, který následně po přihlášení do internetového bankovnictví odčerpal finanční prostředky ve výši téměř dva miliony korun. Poškozena byla firma, která sídlí na území okresu Plzeň - venkov a zabývá se komplexními službami v oblasti vzduchotechniky a klimatizace. Kriminalistům se podařilo zajistit finanční prostředky ve výši přibližně třičtvrtě milionu korun. Dva podezřelé muže policie obvinila z trestného činu podílnictví a jednoho z nich umístila do vazební věznice. Všichni tři podezřelí mají za sebou rozsáhlou kriminální minulost a jedná se velmi nebezpečné osoby. Pravděpodobně se jedná o rozsáhlou organizovanou skupinu osob, které provádí trestnou činnost. Je to článek z uzavřeného řetězu. Nyní kriminalisté intenzivně pracují na odhalení dalších členů této organizované skupiny. Policie eviduje obdobné případy po celém území České republiky.
 
      Policie varuje před těmito podvodnými e-maily. Tyto e-maily jsou zasílány běžným uživatelům a skrývají se pod službou sledování zásilek České pošty. Jedná se prakticky o phishingový podvod, který odkazuje na infikované stránky, pomocí nichž ukládá přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví. V doručeném emailu jste vyzváni ke kliknutí na odkaz, který, jak je uvedeno, vás odkáže na podvodný web České pošty. Tento podvodný web od pravého běžný uživatel ve většině případů nerozpozná. Útočníci dokáží stejným způsobem napadnout i mobilní internetové bankovnictví. Proto buďte velmi obezřetní v zacházení s internetovým i mobilním bankovnictvím a snažte se předcházet přesměrování na infikované stránky.
 
nstržm. Ing. Jan Koželuh
3. října 2013

 

vytisknout  e-mailem