Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Návrh na podání obžaloby v případu smrtelné dopravní nehody

ZLÍNSKO: Za neposkytnutí pomoci hrozí řidiči dva roky za mřížemi.  

Vyšetřovatel z oddělení zlínské kriminální policie podal státnímu zástupci návrh na podání obžaloby proti obviněnému, dosud netrestanému, sedmadvacetiletému muži ze Zlína pro trestný čin neposkytnutí pomoci, za který mu v případě odsouzení a prokázání viny hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.

Případ smrtelné dopravní nehody z 27. srpna loňského roku, k níž došlo ve Zlíně na  tř.  2.  května, a při níž projíždějící trolejbus usmrtil jednatřicetiletého muže ležícího na vozovce, policejní komisař odložil, protože se nejednalo o trestné činy, pro které vedl prověřování. Prověřování prokázalo, že muže přejela zadní kola trolejbusu, avšak řidič trolejbusu neměl šanci přejetí zabránit, protože muž se převalil pod kola projíždějícího trolejbusu v okamžiku, kdy ho nemohl spatřit. Vyšetřovatel se však nadále zabýval podezřením z trestného činu neposkytnutí pomoci, kterého se mohli dopustit ostatní řidiči projíždějící místem dopravní nehody po projetí trolejbusu.

Další prověřování ukázalo, že pouhých pár desítek sekund po tom, co trolejbus usmrtil chodce, projížděl místem dopravní nehody sedmadvacetiletý řidič s vozidlem taxislužby. Chodec v té době ležel na vozovce a nehýbal se. Řidič taxi ležícího, zjevně zraněného, chodce uviděl, objel ho a pokračoval dál v cestě směrem k nemocnici, aniž by zastavil a poskytl ležícímu muži potřebnou pomoc. To učinila až další projíždějící, třiadvacetiletá žena, která zastavila a přivolala záchranáře.

 

 

 

21. listopadu 2016, nprap. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem