Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Motocyklistům začíná sezona

PLZEŇSKÝ KRAJ – Po zimní pauze se motocykly vracejí na silnice. Pravidlem je začít pozvolna a opatrně. 

     V posledních dnech sice není hezké počasí, ale jaro už se hlásí o slovo, což znamená, že na silnice se po zimní pauze vracejí motocyklisté. Právě ti patří mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu. V loňském roce došlo v celé České republice k 1 777 dopravním nehodám motocyklistů, kdy 45 motocyklistů přišlo o život. Na území Plzeňského kraje v loňském roce havarovalo 124 motocyklistů, zranění neslučitelná se životem utrpěli tři motocyklisté, všichni ostatní utrpěli buď lehká či těžká zranění. Z hloubkové analýzy dopravních nehod vychází najevo, že nejčastěji dochází k čelnímu nárazu motocyklu do jiného dopravního prostředku, svodidel a podobně, druhým nejčetnějším druhem dopravních nehod s účastí motocyklu je samotný pád motocyklisty a motocyklu.
     Řada motocyklistů mohla po zimě zapomenout na některé návyky a neuvědomovat si nebezpečí, které jim na silnici hrozí. Před začátkem motocyklové sezony by motorkáři měli zkontrolovat technický stav svých strojů. Nestačí jen otřít prach a vyrazit ven. Důležité je zkontrolovat tlak v pneumatikách a případně je dofouknout. Je třeba zkontrolovat funkčnost brzd, těsnost motoru a tlumičů, řetěz, olej.
     Podmínkou jízdy na motocyklu je použití přilby, vhodného oblečení, pevné obuvi, rukavic. Zranění motocyklisty jsou ovlivněna zejména kvalitou výše uvedeného vybavení motocyklisty. I na sebekratší projížďku si vhodně oblečte, nezapomeňte na obligátní helmu. Ta musí perfektně sedět na hlavě a nesmí omezovat ve výhledu. Vybavení se nesmí podceňovat, oblečení vybírejte s reflexními prvky, kromě jiného pro zvýšení vlastní viditelnost. Být vidět a vidět je velmi důležité!
     Stejně jako pro osobní automobily platí i pro motocykly povinná výbava. Není sice tak rozsáhlá jako ta u automobilu, ale mít ji musíme a hlavně v pořádku. Motocyklista musí vždy u sebe mít reflexní vestu a motolékárničku.
     Správný motocyklista dbá na dodržování bezpečnostních předpisů, dodržuje předepsanou rychlost jízdy, správný způsob a styl jízdy. Rychlost musí přizpůsobit stavu vozovky, hustotě silničního provozu, povětrnostním podmínkách a jiným okolnostem. Mezi nástrahy může patřit spadané listí, olejové skvrny, výtluky, koleje, dlažební kostky. Motocyklista nepředjíždí v nepřehledných místech, při předjíždění musí mít dostatečný boční odstup od jiných vozidel, nikdy nepředjíždí zprava. Opatrnost, ohleduplnost a tolerance je klíčem k bezpečné jízdě a ke šťastnému návratu domů.

por. Mgr. Dagmar Brožová
13. dubna 2021

vytisknout  e-mailem