Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Motocyklisté, dojeďte do cíle bez komplikací!

PLZEŇSKÝ KRAJ – Policisté upozorňují tyto nejzranitelnější účastníky silničního provozu na možná rizika. 

     Následky dopravních nehod motocyklistů mohou být pro jejich aktéry tragické. Nejsou chráněni žádnou karosérií, bezpečnostním pásem, nebo airbagem. Zejména z tohoto důvodu se proto policisté na problematiku spojenou s jízdou na motocyklu zaměřují i z hlediska prevence. Plánována je například osvěta v rámci konání „Dne s policií“ v Klatovech, kde budou dopravní policisté mimo jiné předávat informační brožury, které byly zpracovány Ministerstvem dopravy ČR na základě praktických znalostí motocyklistů a odborníků.
     Dle zkušeností vedoucího odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje plk. Mgr. Bc. Vladimíra Tomana je jednou z nejčastějších příčin kolizí motocyklistů nezvládnutí stroje. Uvádí, že: „Motocyklisté často nesprávně, nebo opožděně zareagují na vzniklou situaci a správný manévr, nebo jeho dokončení nezvládnou. Motocykl se pak stává neovladatelný a následky mohou být tragické“. Z praxe dopravních policistů všeobecně vyplývá, že motocyklisté často podceňují i důležitost přilby a náležité výbavy. Problémy mohou nastat u motocyklistů – „nováčků“, kteří se po zakoupení výkonného stroje, nenaučí dokonale zvládnout jeho ovládání a problémy pak nastávají při průjezdech zatáčkou, či předjíždění. Rovněž tak nemají dostatečnou zručnost při zvládnutí stroje ve smyku a v samotném předvídání kolizních situací. Na spadaném listí, tramvajovém pásu, dlažebních kostkách, nánosu písku a podobně jsou pak překvapeni reakcí jejich stroje. Do nebezpečné situace se mnozí mohou dostat i při jízdě ve skupině motocyklistů, kdy nebývají dodržovány bezpečné vzdálenosti mezi stroji a reakce na „přibrzdění“ vpřed jedoucího stroje může vyvolat „řetězovou“ nehodu vzadu jedoucích strojů.
     V této souvislosti nelze nezmínit tragické případy letošního roku. Ať se již jednalo o zaviněné, či nezaviněné nehody motocyklistů, jejich následky si vyžádaly oběti na životech. V březnu se jednalo o nehodu v Plzni, kde došlo ke střetu motocyklisty s chodcem v ulici Sirková (41letý motocyklista na následky zranění zemřel). Tragické následky měla i nehoda motocyklisty v květnu 2014 na Klatovsku. 27letý motocyklista narazil do před ním jedoucí motorky, jejíž řidič začal brzdit. S těžkým zraněním byl transportován do nemocnice, kde zemřel. Do této smutné „bilance“ řadíme i nehodu z prvního červnového dne, ke které došlo mezi obcemi Šťáhlavy a Nezvěstice. Při průjezdu zatáčky měl motocyklista spadnout na vozovku a poté narazit do protijedoucího osobního vozidla. Zraněním pak tento 51letý motocyklista v nemocnici podlehl.
     Oficiální dopravní statistiky za měsíc květen 2014 nejsou zatím k dispozici, přesto lze uvést, že dle neoficiálních „čísel“ došlo v Plzeňském kraji v uplynulém měsíci skoro k  260 dopravním nehodám. Ve více jak dvaceti případech byl u těchto nehod účastníkem motocyklista, přičemž se jedná o nehody zaviněné i nezaviněné motocyklistou.
     Dopravní nehody zaviněné motocyklisty jsou sledovanou oblastí dopravních statistik. Níže uvedená data jsou porovnáním počtu v uplynulých letech, ať hovoříme o mopedech, malých motocyklech, skútrech a dalších motocyklech:
 
 
 
Leden – duben 2014
Leden – duben 2013
Leden – duben 2012
Leden – duben 2011
Celkový počet dopravních nehod
827
966
1154
733
Dopravní nehody zaviněné motocyklisty
20
1
26
16
 
 
 
por. Bc. Jana Tomková
3.6.2014

vytisknout  e-mailem