Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Malý chodec se střetl s autem

HODONÍNSKO: Nebyla to jediná nehoda s účastí chodce. 

Ve středu 21. prosince v 07:20 hodin došlo v Miloticích v ulici Dědina k dopravní nehodě. Sedmiletý chlapec jdoucí po pravém chodníku směrem k Ratíškovicím vstoupil na přechod pro chodce bezprostředně před blížícím se vozidlem. Řidič Škody Octavie na tuto situaci reagoval brzděním a strhnutím řízení vlevo, aby střetu s chodcem zabránil. To se mu však nepodařilo a chodec narazil do pravých předních dveří auta. Po střetu s vozidlem zůstal stát chlapec na vozovce a neutrpěl žádné zranění. Dechová zkouška vyloučila, že by řidič pil alkohol.

Dopravní policisté hledají případné svědky, kteří událost mohli zahlédnout a dokázali by situaci, která nehodě předcházela popsat a osvětlit tak míru zavinění jednotlivých účastníků. Ozvat se mohou na telefon 974 633 260 nebo přímo na linku 158.

Mnohem závažnější nehoda s účastí chodce se odehrála ve čtvrtek o půl šesté odpoledne v Hodoníně. V ulici Velkomoravská u prodejny Renault došlo ke střetu nákladního vozidla s chodcem, který utrpěl těžké zranění. Řidič nákladního vozidla s přívěsem jel za tmy do centra města a přehlédl chodce zprava vstupujícího na neosvětlený přechod pro chodce. Čtyřicetiletý chodec měl vstoupit do vozovky bez řádného rozhlédnutí a přesvědčení se, že může bezpečně přejít. Řidič nákladního vozidla i přes okamžité brzdění nedokázal střetu s chodcem pro krátkou vzdálenost zabránit a narazil do něj. Ten po nárazu dopadl na vozovku před vozidlo a utrpěl závažné poranění, se kterým musel být transportován do brněnské nemocnice. Dechová zkouška provedená s řidičem vyloučila přítomnost alkoholu. U zraněného chodce byl zajištěn vzorek krve.

Další obdobné nehody, kdy auto narazilo do chodce se na Hodonínsku staly nedávno.

Chtěli bychom těmito případy upozornit chodce na mýtus o absolutní přednosti na přechodu pro chodce. Řidiči mají ze zákona povinnost umožnit chodcům bezpečné a nerušené přecházení přechodu pro chodce. Ovšem i chodci musí dbát potřebné opatrnosti a na přechod vstupovat vždy jen v případě, že o nich řidič projíždějícího vozidla ví a bezpečné přeřítí vozovky mu umožní. V opačném případě je vstoupení do vozovky krajně nebezpečné. Obzvláště v zimním období a v období, kdy je snížená viditelnost, by chodci měli být mnohem opatrnější. Ne vždy je řidič skutečně vidí. Proto doporučujeme například používání reflexních doplňků na oblečení.

nprap. Petr Zámečník, 23. 12. 2011

vytisknout  e-mailem