Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Kriminalisté dopadli dealery kokainu

PLZEŇSKÝ KRAJ - Odhalili i pět pěstíren marihuany.  

      Kriminalisté z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje ve spolupráci s policisty z územního odboru Plzeň-venkov právě dokončují operaci s názvem AVARUS. Jedná se o mimořádně rozsáhlou realizaci na poli drogové problematiky, která má v Plzeňském kraji za poslední tři roky největší úspěch.
     Na konci června roku 2015 začali kriminalisté prověřovat skupinu osob podezřelou z drogové trestné činnosti, ke které docházelo i mimo území Plzeňského kraje a přesahovala hranice České republiky.
     Počáteční informace nasvědčovaly tomu, že ve společnostech, které se v rámci plzeňského trhu věnují prodeji semen konopí a komponentů na jeho pěstování, dochází k protiprávnímu jednání. Kriminalisté tedy začali zaměstnance a majitele společností monitorovat. Podařilo se jim zjistit, že pracovníci zákazníkům kromě semen a komponentů, také nelegálně prodávají i předpěstované sazenice rostlin konopí, tzv. klony. Poté, co jejich odběratelé vypěstovali rostliny do fáze sklizně, vykupovali od nich zpět sušinu marihuany a dále ji prodávali.
     V rámci prověřování kriminalisté pojali podezření, že majitel společností zřejmě ještě obchoduje s jinou omamnou a psychotropní látkou. Zjistili, že v pravidelných intervalech vyjíždí do Nizozemí, kde zařizuje objednávky kokainu. Připravené zboží pak prostřednictvím najatého kurýra dováží do České republiky a kokain distribuuje dalším osobám.
     Celý rok kriminalisté z toxi týmu ověřovali získané poznatky, shromažďovali důkazy a sledovali podezřelé osoby. Na konci září 2016 bylo zřejmé, že se chystá předání kokainu z Nizozemí na území České republiky, a tak se rozběhla velká akce. 
     V noci z neděle na pondělí (z 9. na 10. října.) překročil kurýr s vozidlem značky Volvo hraniční přechod Petrovice a policisté jej sledovali až do Prahy. Tam ho zadržela zásahová jednotka Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje. Při prohlídce vozidla byly nalezeny a zajištěny balíčky o hmotnosti více jak 2 kilogramy, které obsahovaly bílou sypkou látku, později vyhodnocenou jako hydrochlorid kokainu vysoké čistoty. Pro ilustraci jeden gram kvalitního kokainu se prodává přibližně za 3 600 korun. Část zboží byla určena pro distribuci v Praze a část pro Plzeň.
     O několik hodin později kriminalisté zadrželi postupně všechny podezřelé osoby, a po jejich vyslechnutí provedli celkem pětadvacet domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor a pozemků. Při těch odhalili pět pěstíren marihuany. Dvě v Plzni, dvě v obci Zbůch a jednu v Líních.
     Zajištěný majetek přesáhl hodnotu několik desítek miliónů korun. Jednalo se nejen o kokain a marihuanu, ale i o vozidla a komponenty pro pěstování konopí.
     Následující den (11. října) po zadržení policejní komisař předal usnesení o zahájení trestního stíhání celkem šesti osobám. Tři muži (věk 41, 59, 44 let) jsou stíháni pro zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, tedy mimo jiné muži čin spáchali jako členové organizované skupiny a ve velkém rozsahu.
     Dále 27letá žena a dva muži ve věku 31 a 42 let jsou obviněni ze zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.
     Prověřování této páchané trestné činnosti probíhalo v úzké spolupráci s Krajským státním zastupitelstvím Plzeňského kraje a na samotné realizaci se podílelo několik desítek policistů.

mjr. Ing. Martina Korandová
por. Mgr. Markéta Fialová

 

 

vytisknout  e-mailem