Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

AKTUALIZACE: Dušičky z pohledu policie

KRAJ - K žádnému vážnějšímu narušení veřejného pořádku nedošlo. 

Policistky a policisté se v závěru uplynulého týdne zaměřili ve zvýšené míře na veřejný pořádek, a to nejen u hřbitovů, kde zaznamenali vyšší intenzitu pohybu lidí, ale i ve zbytku celého kraje. V souvislosti s „Dušičkami“ nezaznamenali v rámci celého kraje žádné vážnější narušení veřejného pořádku, ani operační důstojníci nepřijali na tísňové lince žádné oznámení podobného charakteru. 

Více než 130 policistů v celém kraji se poslední dny uplynulého víkendu ve službě zaměřilo i na dohled v dopravě a na zranitelné účastníky silničního provozu jako jsou chodci či cyklisté. Vyjma dopravní nehody u Semonic, kde jeden z účastníků následně svým zraněním podlehl, se neudála žádná další vážnější dopravní nehoda. Ani z pohledu statistiky nehodovosti se uplynulé „Dušičkové“ dny nijak nevymykaly jiným víkendům. 

Z celkového počtu 783 kontrolovaných vozidel zjistili policisté 175 přestupků, z nichž 163 bylo na místě vyřízeno blokovou pokutou a 12 podezření ze spáchání přestupku bylo oznámeno správnímu orgánu. V 55 případech byla překročena rychlost, v jednom případě zjistili policisté u řidiče v dechu alkohol, ve třech pak návykové látky. Dále například šestadvacet řidičů nepoužilo bezpečnostní pás a dvaadvacet řidičů řídilo vozidlo, jehož technický stav byl nevyhovující.

S ohledem na rapidní nárůst usmrcených osob na silnicích Královéhradeckého kraje za prvních deset měsíců letošního roku, a v souvislosti s přetrvávající nekázní řidičů, cyklistů i chodců budou namátkové kontroly účastníků silničního provozu pokračovat ve zvýšené míře i nadále, a to na území celého kraje. 

Bližší podrobnosti k víkendovému provozu na Rychnovsku naleznete zde: https://www.policie.cz/clanek/uo-rychnov-n-k-zpravodajstvi-2019-nehody.aspx

por. Magdaléna Vlčková
4. listopadu 2019

-------------------------------------------------------------------

Blíží se začátek listopadu a s ním také svátek Památka zesnulých, tzv „Dušičky“. Občané navštěvují zesnulé na hřbitovech, s čímž je spojen nárůst dopravy po celé České republice a zvýšení rizika vzniku dopravních nehod. Z tohoto důvodu policisté, tak jako každý rok, zvýší po celém Královéhradeckém kraji v rámci dopravně bezpečnostního opatření dohled na silnicích. Navíc za volant usednou sváteční jezdci, kteří mohou svou malou zkušeností se současným hustým provozem napáchat stejnou škodu jako tzv. piráti silnic. Do opatření se zapojí jak dopravní policisté, tak i policisté z obvodních oddělení, kteří se zaměří na dodržování pravidel silničního provozu převážně u hřbitovů a na příjezdových cestách k nim. Také budou dohlížet na zaparkovaná vozidla a bezpečnost chodců. V této souvislosti bychom pěší účastníky silničního provozu upozornili, že s podzimem se prodlužuje doba snížené viditelnosti. Zvláště po víkendovém posunu času. Zvažte důkladně barvu svého oblečení a použijte reflexní prvky jako doplňky oblečení.

Mějte na paměti, pokud jedete na hřbitov vozem, že auto není trezor. Proto v něm nenechávejte žádné věci natož cenné. Krádež je dílem okamžiku a i zdánlivá maličkost může do Vašeho vozu přilákat nezvaného hosta. Zloději se neštítí ničeho a bez zaváhání potrestají každou Vaši chybu a je všeobecně známo, že dušičky jsou pro ně jedním z nejhojnějších dnů v roce.

por. Iva Kormošová
29.10.2019, 11.15

vytisknout  e-mailem