Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dušičkový víkend ve znamení nehod

RYCHNOVSKO - Za volantem alkohol i drogy. 

Policisté z rychnovské skupiny dopravních nehod vyjížděli během víkendu k několika událostem napříč regionem.

Během dnů volna zadokumentovali policisté dva střety se zvěří (srna a bažant), při kterých došlo pouze k hmotné škodě.
Hlídka dobrušských policistů zastavila v pátek dopoledne v Českém Meziříčí  řidičku osobního auta zn. Škoda Octavia, která za volant usedla i přesto, že není držitelkou řidičského oprávnění a má vysloveny dva zákazy řízení, a to až do zimy příštího roku. U čtyřiatřicetileté ženy navíc provedený orientační test na návykové látky vykázal pozitivní hodnotu na amfetamin/metamfetamin. 
V jednom případě v noci ze soboty na neděli doposud neznámý řidič poškodil v Kvasinách dopravní značku s označením konce obce a z místa události ujel. Ve druhém případě se v neděli odpoledne autociterně jedoucí od Vojenic k Uhřínovicím uvolnilo pravé zadní kolo, které narazilo do zaparkovaného osobního auta zn. Audi A4. I zde naštěstí ke zranění osob nedošlo a hlídka u řidiče nákladní soupravy provedla dechovou zkoušku s negativním výsledkem a vyčíslila způsobenou škodu v řádech deseti tisíců korun.
Ke dvěma dopravním nehodám, kdy řidiči řídili pod vlivem alkoholu, vyjížděli policisté v neděli. První událost šetřili krátce po půlnoci, kdy řidič osobního auta zn. Volkswagen Passat jedoucí od Přestavlk směrem na Skořenice s největší pravděpodobností  v pravotočivé zatáčce nezvládl řízení a s autem přejel do protisměru a poté vlevo mimo silnici narazil nejprve do svodidel a pak do tří stromů. U podezřelého devatenáctiletého mladíka hlídka provedla orientační dechovou zkoušku, která vykázala pozitivní hodnotu 1, 72 promile alkoholu v dechu. Řidič na výzvu nepředložil doklad o pojištění odpovědnosti vozidla. Ke zranění osob naštěstí při této události nedošlo.
Ve druhém případě vyjížděli muži zákona v 9:30 na silnici č.I/14 mezi obce Vamberk a Rychnov nad Kněžnou. Řidič osobního auta zn. Ford Tranzit jedoucí od Vamberka v mírné levotočivé zatáčce z dosud nezjištěných příčin vyjel s autem vpravo mimo silnici do příkopu, kde přední částí fordu narazil do betonového mostku. Záchranáři dvaadvacetiletého cizince převezli se zraněním do nemocnice. Dechová zkouška, kterou u něj policisté provedli, vykázala hodnotu 1, 54 promile alkoholu v dechu. V obou případech uvedených nehod se způsobená škoda pohybovala v řádech deseti tisíců korun.

Alkohol ovlivňuje schopnost mozku kontrolovat a koordinovat pohyby těla. To pak reaguje na neočekávané situace mnohem pomaleji a mění tak normální situace na silnici, které jsou pod kontrolou, na situace skrytě nebezpečné. Ovlivňuje i schopnost posoudit rychlost a vzdálenost ve vztahu k nehodě.
Pozitivní a zlehčené vnímání pod vlivem alkoholu je způsobeno utlumením, narušením vnímání reality a zkreslením aktuální situace. V silničním provozu tento stav způsobí, že i jen lehce podnapilý člověk vznikající rizikové situace sice vnímá, ale neuvědomuje si možná rizika a snadno je podhodnotí. Podhodnocení rizika pak znamená pozdější reakci a delší brzdnou dráhu.
Alkohol za volantem zvyšuje nejenom agresivitu za volantem a přeceňování řidičských schopností, ale má i výrazný vliv na periferní vidění řidiče.Zvýšená míra alkoholu v krvi řidiče způsobuje tzv. „tunelové vidění“. To znamená, že zorné pole řidiče se při zvyšující se hladině alkoholu v krvi snižuje a řidič je schopný čím dál tím méně vnímat celý prostor před sebou.
Více BESIP.


por. Mgr. Alena Kacálková
4. listopadu 2019

vytisknout  e-mailem