Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Král Šumavy

PLZEŇSKÝ KRAJ - Reakce policistů na informace zveřejněné médii. 

Na základě informací, které byly zveřejněny v minulých dnech médii, považujeme za nutné reagovat.
 
V článcích se autoři vyjadřují k problematice organizace cyklomaratonu Král Šumavy. Z daného vyplývá, že je postoj dopravních policistů v Plzeňském kraji vůči konání této akce zcela negativní a policisté jej administrativním rozhodnutím „zakázali“. Znění článků zcela opomíjí vyjádření dopravních policistů a vysvětlení souvisejících právních náležitostí.
 
Policie ČR vydává na základě žádosti organizátora sportovní akce vždy písemné stanovisko, které je výsledkem posouzení důležité otázky - míry ohrožení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. V daném případě se jedná o aktivitu nad rámec obecného užívání pozemní komunikace, při které účastníci „nezávodí“. Posuzují se konkrétní podmínky pro konání sportovní akce a ohrožující faktory - zejména množství účastníků, způsob pohybu (např. v jakém útvaru se budou pohybovat) a jejich možnost respektování pravidel provozu na pozemních komunikacích. Vydané stanovisko, byť doporučující, je pak jedním z podkladů, které vyhodnocuje příslušný správní orgán vydávající ve věci „závazné rozhodnutí“. Jednou z hlavních priorit dopravních policistů je zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu pro všechny jeho účastníky, přičemž nelze v tomto ohledu upřednostňovat zájmy skupiny osob nad zájmy ostatních. Předcházení nežádoucích situací v dopravě by mělo být zájmem každého účastníka silničního provozu.
           
V závěru je nutné zdůraznit, že v letošním roce však žádost o stanovisko dopravní policii nebyla doručena a oficiální stanovení podmínek, za jakých lze cyklovyjížďku realizovat, proto nebylo ze strany dopravních policistů vydáno.
 
por. Bc. Jana Tomková
20. června 2014
 
 
 

vytisknout  e-mailem