Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Krádež hotovosti z účtu

Detektivům se podařilo objasnit případ, který je v rámci České republiky mimořádný jak počtem poškozených, tak škodou, která se vyšplhala na více než dvacet miliónů korun. 

Kriminalisté z oddělení informační kriminality SKPV Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy dopadli podezřelého muže, po kterém pátrali od poloviny října tohoto roku  https://www.policie.cz/clanek/sprava-hl-m-prahy-zpravodajstvi-kradez-penez-z-uctu.aspx. Díky operativně pátrací činnosti a znalostí z předchozích případů dopadli i spolupachatele, který byl mozkem celé operace.

Na rozpletení případu a dopadení pachatelů pracovali kriminalisté několik  týdnů a v minulých dnech zahájili trestní stíhaní třiadvacetiletého a pětadvacetiletého muže pro trestné činy neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému s nosiči informací. Prvně zmiňovaný se v současné době nachází ve věznici, jelikož byl již v minulosti několikrát trestaný za obdobnou trestnou činnost. Druhý z nich je stíhán vazebně a v minulosti byl odsouzen za násilnou a  majetkovou trestnou činnost.

Dvojice využívala tzv. phishinových útoků, kdy poškozeným podvrhla falešné přihlašovací stránky internetového bankovnictví nebo podvodné online platební brány. Díky tomu útočníci získali přístupové údaje k účtům poškozených nebo případně k veškerým údajům k jejich platebním kartám. Následně došlo k odčerpání finanční hotovosti z účtů poškozených, v některých případech si útočníci vytvořili kopie platebních karet a následně prováděli výběry z různých bankomatů.

Daným jednáním nedošlo k prolomení ochrany internetových bankovních služeb nebo ochrany k platebním kartám. Obvinění pro své jednání pouze využili informace, které jim poškození vydali na základě podvržených stránek a díky lehkovážnému nakládání s přihlašovacími údaji do internetového bankovnictví, popřípadě údaji k platebním kartám, včetně PINu.

Případ je mimořádný enormním počtem podvedených uživatelů, kterých je v současné chvíli více než sto. Škoda se vyšplhala na více než dvacet miliónu korun. Kriminalisté stále hledají další poškozené osoby napříč celou republikou.

Prevence:

Upozorňujeme veřejnost, aby při platbách na Internetu používala pouze důvěryhodné platební brány nebo služby a nikdy nezadávala při platbách pomocí platební karty také její PIN. Dále doporučujeme nikomu nepřeposílat nebo neoznamovat autorizační zprávy z banky. Při zjištění jakékoli podezřelé transakce doporučujeme neprodleně kontaktovat svojí banku a tuto platbu nahlásit.

pprap. Mgr. Violeta Siřišťová - 11.12.2019

Odkazy do noveho okna

pachatel

pachatel 

Detailní náhled

pachatel

pachatel 

Detailní náhled

pachatel

pachatel 

Detailní náhled

pachatel

pachatel 

Detailní náhled

pachatel

pachatel 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem