Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zajímavosti - archiv

Souhrnné zpravodajství z Rychnovska  

 Zpravodajství do 30.10.2009
 
 26. října 2009
Zloděj před hřbitovem
Smutně skončila slunná neděle pro jednoho z návštěvníků kosteleckého hřbitova. Nepozornosti a lehkovážnosti muže využil během okamžiku neznámý pachatel. Zatímco muž krátce po osmé hodině ranní  vynášel květináče s výzdobou na hrob, z jeho neuzamčeného vozu zloděj v nestřežené chvíli  ukradl koženou ledvinku. V příruční tašce měl poškozený uloženu peněženku s finanční hotovostí, osobní doklady a platební kartu. Vzhledem k tomu, že v peněžence měl muž na lístečku uvedený i PIN kód, stihl lapka bez problémů kartu ihned zneužít a z konta majitele si neoprávněně vybrat několik desítek tisíc korun. Zloděj, po kterém policisté intenzivně pátrají, je podezřelý z trestných činů krádeže a neoprávněného držení platební karty
Policie ČR varuje občany - v nadcházejícím dušičkovém čase se mezi námi najdou hyeny, zneužívající pietního místa a bolesti druhých k vlastnímu obohacení. Počátek listopadu je pro zloděje "úrodným" obdobím, v němž využívají velkého počtu lidí a automobilů před hřbitovy. Nezapomeňte si proto zamykat svá vozidla a v nich zbytečně nenechávat žádné cenné předměty ani finance. Auto není trezor. Zloděj si vůz dokáže otevřít během okamžiku, nezavdávejte zbytečně příčinu ke krádeži. Dávejte si pozor i na věci při sobě, pohyb většího množství lidí je pro zloděje další živnou půdou. V případě jakýchkoliv pochybností či problémů kontaktujte bezplatnou linku 158.
15. října 2009
Zima se pomalu hlásí
Všichni jsme zcela reálně zaznamenali změnu počasí, a proto bych chtěl tuto výzvu adresovat zejména všem řidičům a účastníkům silničního provozu. Stav vozovky a jízdní podmínky se zhoršily,  a to se projevilo na zvýšeném počtu výjezdů policistů k dopravním nehodám. Proto chci v této souvislosti upozornit na změnu oproti loňskému roku, kdy účastníci dopravní nehody mohou celou věc řešit vyplněním patřičných formulářů, které zašlou na své pojišťovny. Mohou se tak vyhnout případnému finančnímu postihu ze strany policie. Takže přání všem: „Šťastnou cestu a dobře dojeďte.“
Rady, jak se zachovat při dopravní nehodě, naleznete zde.
npor. Bc. Hodný Tomáš
 13. října 2009
Výstava je minulostí
Jako každý rok i letos se ve dnech 9. – 11. října uskutečnila výstava ovoce, zeleniny a květin v Častolovicích. Letos sice nepřálo počasí jako v jiných letech, ale ani to neodradilo spousty návštěvníků od shlédnutí výstavy. To je spojeno s nárůstem dopravy, s určitým dopravním omezením v obci a se zvýšeným nárokem na parkovací místa. Policie dohlížela nad dopravou na příjezdových komunikacích a pořadatelé výstavy řídili dopravu a organizovali parkování v okolí areálu výstavy. Svoji práci zvládli na výbornou, a za to jim patří poděkování. Během výstavy nebyl zaznamenán žádný incident ani událost v dopravě.
npor. Bc. Hodný Tomáš
 6. října 2009
Sudy se dají zpeněžit
Dvojice výtečníků si chtěla krádeží hliníkových KEG sudů přilepšit na živobytí, a tak se rozhodli, že si nějaké sudy „vypůjčí“ ze dvora jedné restaurace v Častolovicích. V prvním případě vzali 9 kusů pivních sudů a podruhé sebrali 3 pivní sudy a 2 sudy od Kofoly. Při jejich vracení v prodejně s nápoji ale neušli pozornosti prodejce, který o prvním případu odcizení věděl, a tak poškozenému telefonicky oznámil značku vozidla a ten tuto informaci sdělil hlídce policie, která ihned vyjela k prodejně. Po cestě se s uvedeným vozidlem potkali a po chvíli pronásledování ho zastavili a výtečníky zadrželi. Utržených peněz za vrácené sudy si podnikavci moc neužili.
npor. Bc. Hodný Tomáš
30. září  2009
Pozor na podvodníky
Po nějakém čase se nám opět objevují informace, že domácnosti objíždějí podvodníci, kteří nabízejí různé zboží nebo vracejí finanční přeplatek za služby. Tito podvodníci si vybírají především starší občany, u kterých si získávají důvěru, kterou obratem zneužijí a připraví je o jejich úspory. Proto chci všechny občany vybídnout ke zvýšené opatrnosti při jednání s těmito nepoctivci. Pokud jste sami, nepouštějte je do bytů a zkuste si sjednat schůzku na jiný termín za přítomnosti vašich blízkých. Seriózní obchodník nebo zástupce solidní firmy na tuto dohodu jistě přistoupí, podvodník se již neukáže.
npor. Bc. Hodný Tomáš
28. září 2009
Zloději byli, jsou a budou
Stále se objevují případy, kdy si majitel svoje věci řádně zajistí, uzamkne, ale přesto se neochrání před nepoctivci, které neodradí žádná překážka. Jeden takový poberta si v Kostelci nad Orlicí vyhlédl uzamčené auto, u kterého rozbil okno a z vozidla odcizil notebook. Jiný nenechavec v obci Paseky odstranil visací zámek na dveřích boudy, která slouží jako skladiště u novostavby a z ní odcizil různé prodlužovací kabely. Na písníku u Čestic se zase dvěma pobertům podařilo vloupat do sklípku, ze kterého ukradli rybářské pruty a pivo, které zkonzumovali. Tyto "konzumenty" se policistům podařilo vypátrat - za svoje činy teď podezřelí čekají na vynesení trestu.
npor. Bc. Hodný Tomáš
11. září 2009
Blesková akce
Výborná spolupráce vambereckých a kosteleckých policistů nedala zloději šanci.
 
10. září 2099
"Začni myslet ! Jinak zaplatí jiní"
Zpravodajský portál "Orlický.net" ve spolupráci s rychnovskou policií vytvořil shot "Začni myslet ! Jinak zaplatí jiní." Reaguje v něm na několik tragických dopravních nehod, které se během letošního roku staly na rychnovských silnicích a při kterých byli obětmi či podezřelými mladí řidiči krátce po dovršení plnoletosti. Shot byl promítnut i na veřejné projekci 51. ročníku přehlídky amatérských filmů "Rychnovská osmička", kde ho vidělo 1366 diváků. Dalších 500 diváků shot shlédlo prostřednictvím internetu. Shot nabídne Preventivně informační skupina PČR Rychnov nad Kněžnou všem základním a středním školám i autoškolám Rychnovska jako další možný tématický preventivní materiál.

 

7. září 2009
Nález v rybníce
V neděli 6. září na obvodní oddělení oznamovatelka telefonicky sdělila zprávu, že v rybníce v lokalitě Bažantnická v Častolovicích se nacházejí mrtví ptáci, zřejmě že se jedná o labutě. Nález mrtvých ptáků byl oznámen na Inspektorát Krajské veterinární správy v Rychnově nad Kněžnou, jehož pracovníci provedli další opatření k odstranění těchto ptáků a zejména k zjištění příčiny jejich úmrtí.
Říká se: „Labuť umírá steskem, když ztratí svého druha“. V tomto případě možná šlo ale spíše o stesk z bezbrankové remízy fotbalového klubu "Labuť" Rychnov nad Kněžnou, který v té době hrál v Častolovicích proti týmu Přepychy B.
npor. Bc. Hodný Tomáš
7. září 2009
Sklízí, co nezasel
V zahrádkářské kolonii v Častolovicích si neznámý „pěstitel“ zřejmě řekl, že nemá cenu lopotit se během roku při obdělávání záhonků se zeleninou. Stačí si jen počkat na úrodu, kterou vypěstoval někdo jiný, a sklidit si ji pak sám. Bez dřiny a potu se tak již v několika případech obohatil o cenný zdroj vitamínů – rajčata, okurky, mrkve a další vypěstované produkty. Zahrádkářům zbyly jen oči pro pláč a navíc prázdné záhonky, které však budou i nadále obhospodařovat.
npor. Bc. Hodný Tomáš

 

3. září 2009
Vybavuje si domov
Chatky jsou stále lákadlem pro zloděje. Majitelé si je zařizují různými věcmi a vybavením, které jim umožňuje trávit zde volné chvíle. Toho využil neznámý zloděj a po vypáčení dveří si z jedné chatky v Kostelci nad Orlicí odnesl elektrospotřebiče, potraviny a další různé věci. Podle výčtu ukradených předmětů si zloděj hezky vybavil kuchyň a také spižírnu.
npor. Bc. Hodný Tomáš
1. září 2009 
Zařizoval si garderóbu 
V jprodejně oděvů v Kostelci nad Orlicí si jeden mladík chtěl pořídit bez placení nové oblečení. V obchodě odcizil 15 kusů trik a mikin a dále jedny riflové kalhoty. Část oděvů chtěl zpeněžit, a tak garáž u rodinného domku na chvíli posloužila jako prodejna. Odcizená trika zde vystavil, ale z lupu se neradoval dlouho, neboť byl přímo v garáži zadržen pracovníky bezpečnostní agentury a předán policii. Trika a mikiny byly zajištěny a budou předány zpět majitelce.
npor. Bc. Hodný Tomáš 
1.září 2009
Zařizoval si garderóbu 
V jprodejně oděvů v Kostelci nad Orlicí si jeden mladík chtěl pořídit bez placení nové oblečení. V obchodě odcizil 15 kusů trik a mikin a dále jedny riflové kalhoty. Část oděvů chtěl zpeněžit, a tak garáž u rodinného domku na chvíli posloužila jako prodejna. Odcizená trika zde vystavil, ale z lupu se neradoval dlouho, neboť byl přímo v garáži zadržen pracovníky bezpečnostní agentury a předán policii. Trika a mikiny byly zajištěny a budou předány zpět majitelce.
npor. Bc. Hodný Tomáš 
1. září 2009
Akce ZEBRA na Rychnovsku
Dopravně preventivní akce "Zebra se za Tebe nerozhlédne" proběhla první školní den i na přechodech pro chodce na Rychnovsku. 
27. srpna 2009
Alkohol na diskotéce ?
Ve spolupráci s Městkou policií Kostelec nad Orlicí provedli policisté místního obvodního oddělení kontrolní akci na jedné místní diskotéce.
24. srpna 2009
Co se v mládí naučíš . . .
Tímto pořekadlem se zřejmě inspiroval mladík, který zatím nedosáhl věku dospělosti. Řekl si, že řízení motorového vozidla není zas tak těžké a než projde kurzem autoškoly, naučí se něco v předstihu. Doma sebral svému dědečkovi klíčky od auta, naložil kamarády a vydal se na okružní jízdu po Kostelci nad Orlicí. Neunikl však pozornosti strážníkům městské policie, kteří ho zastavili a věc oznámili. Na žádost o řidičský průkaz bude muset nějakou chvíli zapomenout. Jak se říká: „Kdo si počká, ten se dočká.“
npor. Bc. Hodný Tomáš 
6. srpna 2009
Poděkování všímavým občanům
V úterý krátce po půlnoci si jistý mladík, který byl notně posílen alkoholem, začal vybíjet svůj vztek na automobilech, které majitelé zaparkovali podél hlavní silnice v Kostelci nad Orlicí. Terčem jeho útoku byla zpětná zrcátka těchto vozidel. Za oběť jeho útoku padly celkem čtyři kusy zrcátek. Sousedé bydlící v blízkosti si všimli jeho počínání a celou událost ohlásili policii. Výtržník byl hlídkou zadržen v blízkosti místa jeho řádění a byl převezen na protialkoholní záchytnou stanici. Zde si „odpočinul“ a druhý den se na policejním oddělení k uvedenému činu přiznal.
Chtěl bych touto cestou poděkovat za spolupráci občanům, kteří věc nahlásili a neřídili se heslem „nehas, co tě nepálí“. Přímo se tak podíleli na objasnění celého skutku.
npor. Bc. Hodný Tomáš
5. srpna 2009
Vznik nové cyklistické stáje
Nedávno skončený cyklistický závod Tour de France zřejmě inspiroval neznámého podnikatele k založení nové stáje, která by se příštího ročníku slavné soutěže mohla zúčastnit. V Kostelci nad Orlicí a v Častolovicích si pořídil základní kámen stáje v podobě čtyř jízdních kol. Teď mu zbývá ještě sehnat závodníky. Případným zájemcům zatím nemůžeme k této osobě poskytnout jakékoliv informace. Chtěl bych proto neznámého podnikatele vyzvat, aby na sebe pro případné uchazeče - závodníky zveřejnil kontakt, popřípadě telefonní číslo.
npor. Bc. Hodný Tomáš
24. července 2009
Kostelečtí policisté na táboře u malých hasičů
Policisté z Obvodního oddělení Kostelec nad Orlicí navštívili ve středu odpoledne letní tábor u potoka Brodec. V kosteleckých lesích tam část prázdnin tráví 110 malých hasičů ze spolků dobrovolných hasičů celého regionu. Kromě besedy s hasiči profesionály si děti přály setkat se i s policisty – a toto přání kostelečtí muži zákona rádi splnili. V příjemném slunečném počasí představili možná nastávajícím kolegům část ze své práce. S velkým zájmem se setkala ukázka činnosti pořádkové policie a následná možnost vyzkoušet si osobně část výstroje a výzbroje těžkooděnců. Malé táborníky zaujala i ukázka činnosti kriminalistických techniků, zejména praktická ukázka daktyloskopické metody.
Pokud se dětem s policisty líbilo stejně jako policistům na táboře, pak beseda splnila svůj účel a lze věřit, že příští rok se mladí hasiči s kosteleckými policisty opět sejdou.
Fotogalerie
npor. Bc. Hodný Tomáš

 

23. července 2009
Rallye v Kostelci nad Orlicí
Mezi dvě významné víkendové akce na Rychnovsku patří i motoristická soutěž ve městě a okolí.

 

17. července 2009

Ostrostřelec
Většina z nás si jistě vyzkoušela střelbu ať již z dětských pistolek, vzduchovky nebo z opravdové střelné zbraně. V obci Doudleby nad Orlicí si neznámý střelec (nebo střelci?) chtěl také  vyzkoušet ten pocit – zamířit, vystřelit a někdy i trefit. Za cíl si však vybral výkladní skříně, okna budov a nevynechal ani budku telefonního automatu. Překvapením bylo, že se jednalo o plastové kuličky, které se používají do vzduchových pistolek a jsou běžně k prodeji v hračkářství. Když tato „hračka“ prostřelí sklo, co asi může způsobit jedna „dobře mířená“ se zdravím člověka?
npor. Bc. Hodný Tomáš 

15. července 2009
Letní osvěžení
V posledních dnech jsme zaznamenali zlepšení počasí a osvěžení na koupališti nebo doma v bazénu přišlo určitě vhod. Toto si zřejmě řekl i neznámý lapka, který uviděl na zahradě chatky v Kostelci nad Orlicí zřízený bazén. Ten byl po okraj napuštěný vodou, a tak bylo jeho přestěhování jistě nad jeho síly. Proto se spokojil s pískovou filtrací, která byla u bazénu nainstalována. O pár dnů později neznámý poberta v obci Doudleby nad Orlicí odcizil u zahradního bazénu schůdky. Tak teď ještě sehnat někde bazén a hurá do vody...
npor. Bc. Hodný Tomáš 
10.července 2009
Začínající umělec?
Pokud jste v poslední době projížděli v obci Doudleby nad Orlicí okolo zámku, zajisté jste si všimli  "uměleckého díla" neznámého autora. Ten vyzdobil obvodovou zeď místní historické památky geometrickými tvary připomínající kosočtverce. Spolu s nimi zeď opatřil hanlivými nápisy, které zde není vhodné citovat. Jako nástroj k jeho těžko ocenitelné tvorbě mu s největší pravděpodobností posloužil červený sprej. Neznámému umělci bych doporučil, aby se spíše zapsal do výtvarného kroužku a svůj "talent" tak uplatnil mnohem lépe.
npor. Bc. Tomáš Hodný
2.července 2009
Chcete si pořídit osobní motorové vozidlo?
To přece není problém ! Autobazary jsou plné vozidel a stačí si jen vybrat dle svého gusta. Jde to i bez patřičného finančního obnosu. Toto ale neberte jako návod ! V neděli 28. června 2009 se neznámí pobertové vloupali do kanceláře jednoho autobazaru v Kostelci nad Orlicí, odkud si vzali uložené klíčky od vozidel zn. Peugeot  a Alfa Romeo. Uzamčenou bránu si  otevřeli násilím a s oběma auty vyrazili na projížďku bez návratu.
npor. Bc. Tomáš Hodný 
17. června 2009
Telegraficky z obvodu
„KLIČKOVANÁ“ 
  Řidička škodovky  v sobotu odpoledne v Kostelci n. O. vesele kličkovala po místních silnicích, přičemž upoutala pozornost nejenom kolem jedoucích řidičů,ale i hlídek městské policie a PČR, které toto jednání náležitě ohodnotily. Hodinku po kontrole řidička ještě nadýchala 3 ‰ alkoholu v dechu.

„POMSTA či VANDAL ? “  V Doudlebách n. O. u zámku neznámý vandal a ničemník v jedné osobě propíchal u zaparkované Š-Octavie všechny čtyři pneumatiky a ostrým předmětem obešel a upravil vnější design karoserie a laku.

„AUTO NENÍ TREZOR“   Nepozorný řidič si u BČS v Kostelci n. O. odběhl za roh rozměnit drobné a ponechal ve vozidle na sedačce peněženku s penězi, doklady a platebními kartami, což nenechali  místní lapkové bez povšimnutí, nezaváhali a přišli si tak na slušnou odměnu.
Druhý den pohozenou peněženku s obsahem mimo peněz nalezl a odevzdal slušný občan Kostelce n. O.

„BONUS“   Obsluha jednoho z místních barů ponechala chvilku  tašku s jejím obsahem (peněženkou, doklady, platební kartou s PIN KÓDEM...) na židli, to neuniklo bystrému a hbitému zlodějíčkovi, který s danou taškou utekl. Jako bonus následně z různých bankomatů stihl do blokace vybrat nemalý obnos peněz.

„STOPAŘ“   Mladý muž byl v brzkých ranních hodinách při jízdě stopem a následném vystupování v Častolovicích byl okraden osádkou,“piráty“ vozidla o batoh s jeho obsahem (peněženkou, penězi, doklady, platební kartou,..)

„100 % sleva“   V místních marketech se zvyšuje počet drobných krádeží, zejména tvrdého alkoholu.
nprap. Ing. Milan Krunčík
4. června 2009
Neukáznění řidiči na Kostelecku
Jízda motorovým vozidlem pod vlivem alkoholu nebo bez řidičského oprávnění se nevyplácí. V poslední době vzrostl počet řidičů, které naši policisté při těchto přestupcích přistihli. Bohužel, v horších případech se jednalo i o trestný čin. Největší  "řidič - výtečník" při dechové zkoušce nadýchal 2,60‰  alkoholu v dechu. Další řidič v odpoledních hodinách nadýchal 1,70‰ alkoholu v dechu, a to i přesto, že týž den ráno v jiném místě způsobil dopravní nehodu, při které nadýchal 2,51‰ alkoholu v dechu. Perličkou bylo, že řidič ze Dvora Králové nad Labem se jel ucházet do Rychnova nad Kněžnou o místo řidiče kamionové dopravy. Další z neukázněných řidičů dokonce nezastavil policejní hlídce. Po krátké honičce městem byl ale zadržen a důvod jeho úprku byl záhy zřejmý - "výtečník" při dechové zkoušce nadýchal 1,62‰ alkoholu. Smutná je i ta skutečnost, že se jednalo o dvacetiletého mladíka, který studuje vysokou školu.
npor. Bc. Tomáš Hodný
27. května 2009
Prezentace policejní práce
Dopoledne mezi žáky kostelecké základní školy.
22. května 2009
Na návštěvě v častolovické základní škole
Policisté našeho obvodního oddělení navštívili Základní školu v Častolovicích. Žáky druhého stupně formou besedy informovali o trestní odpovědnosti mladistvých. Ke zpestření přednášky přispěla i ukázka části výstroje a výzbroje "těžkooděnců" pořádkové jednotky. Mezi žáky putovala neprůstřelná vesta, kterou si děti se zájmem vyzkoušely. Mnohé z nich překvapilo, jak je tato část výstroje policistů těžká. Dopoledne ve škole proběhlo k oboustranné spokojenosti, a tak nebylo důvodu nedomluvit se na další spolupráci i pro nadcházející školní rok.
npor. Bc. Tomáš Hodný
19. května 2009
Nepoučitelný zloděj 
Další z řady krádeží v kosteleckých marketech šetří policisté místního obvodního oddělení. Viník trestného činu je tentokráte známý, neboť šestapadesátiletého muže, který si chtěl bez placení  v batohu odnést  lahev tvrdého alkoholu, zastavila u východu ostraha obchodu. Přestože škoda této krádeže činila "pouhých" 135 korun, hrozí muži z Kostelecka za trestný čin krádeže až dva roky odnětí svobody, neboť podezřelý muž byl za takový čin v posledních třech letech Okresním soudem v Rychnově nad Kněžnou pravomocně odsouzen. Jak je vidět, někdo se své "záliby" zříká jen velice nerad.
por. Mgr. Alena Kacálková
18. května 2009
Zloděj bude asi trénovat doma 
Smutná podívaná se naskytla provozovatelům jednoho restauračního zařízení na Kostelecku. Objekt stojící na hřišti místního fotbalového klubu navštívil bez pozvání v noci ze soboty na neděli neznámý pachatel. Lapka se nejprve vloupal do šatny, ze které si odnesl teplákovou soupravu a brankářské rukavice, ke kterým přibalil ještě lahve rumu. Z výčepu hospody, který si šel prohlédnout hned po šatně, si zloděj k lupu navíc přibral drobné mince, další lahve s alkoholem a cukrovinky. Majiteli zanechal nesplacený účet, který je odhadnut na 6.400 korun.
por. Mgr. Alena Kacálková
15. května 2009
Zábava pro děti -
starost pro rodiče. Po roce opět Potštejnská pouť.
25. dubna 2009
Terčem podvodníků senioři
Pozor na falešné prodejce, zaměstnance nejrůznějších firem a žadatele o pomoc v nouzi. Nejen po Rychnovsku se pohybují cyničtí profesionální podvodníci, jejichž drzost a bezcitnost nezná mezí. Neberte na lehkou váhu následující varování.
por. Mgr. Alena Kacálková
23. dubna 2009 
Beseda v ZŠ Čestice beseda pro žáky první až páté třídy.
20. dubna 2009
Naši policisté v Ústí nad Labem
Klid a pořádek v severočeském městě, do kterého se v sobotu 18. dubna 2009  sjely stovky pravicových extremistů, zajišťovali i policisté z Východočeského kraje. Mezi 1400 policisty, z nichž téměř tisícovka byli těžkooděnci a příslušníci zásahových jednotek, byli i policisté z Rychnovska. Spolu s ostatními svůj úkol - zajistit bezpečnost ve městě - splnili. Fotogalerie zde.
17.dubna 2009 
Nedejte zlodějům šanci
Varování pro spoluobčany ! Dávejte pozor  na svoje osobní věci, které nosíte při sobě, zejména peněženky, pouzdra na doklady, tašky a kabelky. V poslední době se zvýšil počet krádeží těchto věcí především při nákupech v prodejnách a marketech. Nenechávejte v autech viditelně uložené batohy a tašky. Dne 11.4.2009 při nákupu v marketu v Kostelci nad Orlicí došlo k odcizení pouzdra na doklady, které bylo uloženo v kabele. Neznámý pachatel tak získal občanský a řidičský průkaz a dále různé identifikační karty. Tentýž den neznámý pachatel z nezajištěného osobního vozidla u hřbitova v obci Doudleby nad Orlicí odcizil dámskou kabelku, ve které byla uložena peněženka s finanční hotovostí a platební kartou. S mnoha dalšími případy s podobným "scénářem" se na našem oddělení setkáváme velmi často. Dbejte proto zvýšené pozornosti při nákupech v prodejnách a nezapomínejte zamykat svá vozidla. Šance zlodějů se pak výrazně snižují.
npor. Bc. Tomáš Hodný
16. dubna 2009
Motorkáři  na silnicích
Nepřispívejte do smutné statistiky nehodovosti, která nás v počtu dopravních nehod motorkářů řadí mezi nejhorší země v Evropě. Raději si pozorně přečtěte rady motorkářům a před jízdou i během jízdy na ně nezapomeňte.
14. dubna 2009
Veselé velikonoce ?
Klid o svátcích velikonočních nebyl ani na Obvodním oddělení Kostelec nad Orlicí. Hned s počátkem prodloužené víkendu si pro svůj lup došel zloděj v Doudlebách nad Orlicí. Lehkovážnost se tam nevyplatila posádce vozu zn. Škoda, která auto v pátek po poledni neuzamčený zaparkovala před místním hřbitovem. Lapka využil nepřítomnosti osob a z dámské kabelky, uložené v autě, ukradl peněženku s finanční hotovostí, platební kartou a osobními doklady. Majitelce tak kromě mnoha starostí se zajišťováním nových dokladů způsobil škodu  téměř  2.000 korun.
Policie ČR občany opakovaně varuje - neponechávejte své věci bez dozoru. Auto není trezor. Nenechávejte v něm zbytečně cenné věci nebo osobní doklady. Ty si do peněženky spolu s penězi neukládejte. V případě krádeže tak alespoň trochu zmírníte důsledky nepříjemné události.
Ve stejný den policisté Obvodního oddělení Kostelec nad Orlicí šetřili krádež bicyklů. Do jednoho sklepa ve městě  se v době od 14.3. - 11.4. 2009 vloupal neznámý pachatel. Krádež majitelé zjistili až s nástupem hezkého počasí a přicházející cyklistickou sezónou. Zloděj jim ze sklepní koje ukradl dámské a pánské jízdní kolo. Majitelům způsobil škodu 5.000 korun.
por. Mgr. Alena Kacálková
8. dubna 2009
Alkohol za volant nepatří
Každodenní smutnou realitou policistů je šetření případů, ve kterých hlavní roli hraje nezodpovědný řidič. Za volant tito "piráti" silnic nejčastěji usedají se zákazem řízení, bez řidičského oprávnění nebo pod vlivem návykové látky. Jeden z mnohých případů šetřili včera policisté Obvodního oddělení Kostelec nad Orlicí. Jejich hlídce neunikl krátce po půlnoci řidič vozu zn. Škoda, jedoucí mezi obcemi Častolovice a Čestice. Při kontrole muži zákona zjistili, že třiadvacetiletý muž ze Žamberka není držitelem řidičského oprávnění a navíc, že má Okresním soudem ve Svitavách uložen zákaz řízení všech motorových vozidel, a to až do konce listopadu tohoto roku. „Černá“ jízda se tak mladíkovi rozhodně nevyplatila.
npor. Bc. Tomáš Hodný
26. března 2009
Motorky zmizely
Zdá se, že momentálně jsou v kurzu motocykly zn. Jawa. Jeden exemplář tento týden ukradl zloděj ze stodoly na Dobrušsku a na motorky od stejné firmy došlo i v Kostelci nad Orlicí. Do jedné místní garáže, kde byly stroje uskladněny, se neznámý pachatel vloupal mezi nedělí a středou tohoto týdne. Lapka z garáže ukradl  hned dva v současné době nepojízdné historické motocykly zn. Jawa. Vloupáním navíc poškodil zařízení garáže. Majiteli způsobil škodu téměř 42.000 korun a oči pro pláč, neboť ne všechny kradené věci si poškozený může znovu obstarat.
por. Mgr. Alena Kacálková
23. března 2009
Víkendový sraz zlodějů ?
Ani jeden den o víkendu neměli "volno" zloději na Kostelecku. Už páteční taneční zábava v Doudlebách nad Orlicí se prodražila mladíkovi z Kostelecka. Zloděj návštěvníkovi kulturní akce v nestřeženém okamžiku ukradl mobilní telefon. Tanečníkovi tak nenechavec rázem způsobil škodu  4.000 korun. V sobotu dopoledne "pracoval" zloděj zase v Častolovicích. Z jednoho z vozů, zaparkovaných na místní komunikaci, ukradl neznámý pachatel registrační značku. Majiteli kromě škody 500 korun přivodil i další nepříjemné starosti. Další noční krádež, rovněž se týkající osobního vozu, šetřili policisté přímo v Kostelci nad Orlicí v neděli ráno. Zloděj tentokrát u všech 4 kol vozidla Zn. Škoda Octavia ukradl kryty, které zřejmě nezbytně potřeboval.  Majiteli jeho nepochopitelným jednáním vznikla škoda 2.000 korun.
npor. Bc. Tomáš Hodný
22. března 2009
Zloděje zajímaly parkety
Krádež z areálu bývalé firmy v Doudlebách nad Orlicí přišel na kostelecké obvodní oddělení nahlásit jeden z místních občanů v pátek odpoledne. Neznámý pachatel ukradl z 1. patra volně přístupných prostor část parketové podlahy. Jak moc mu bude k užitku, není tak jasné, protože jednotlivé díly podlahy vykopával ze země krumpáčem. Škoda, kterou zloděj během minulého týdne majiteli způsobil,  je předběžně odhadnuta na 10.000 korun.
npor. Bc. Tomáš Hodný
20. března 2009
Místní znalost se policistům vyplatila
Hlídce policistů našeho obvodního oddělení neunikl ve středu v podvečerních hodinách řidič projíždějící mezi obcemi Přestavlky a Borovnice.  V osobě řídící vůz zn. BMW kolegové poznali osmadvacetiletého muže z Kostelecka, který nevlastní řidičské oprávnění. Hlídka policistů se proto za projíždějícím "ne-řidičem" rozjela  a v jedné ze sousedních obcí muže zastavila. Neukázněnému mladíkovi se nakonec podvečerní jízda příliš nevyplatila - je totiž podezřelý z trestných činů maření výkonu úředního rozhodnutí a jízdy bez řidičského oprávnění. Dříve, než se někdo chopí volantu, měl by si uvědomit, že řídit vůz bez oprávnění , se zákazem nebo pod vlivem alkoholu se nevyplácí. I místní znalost policistů často přispívá k odhalování trestné činnosti.
npor. Bc. Tomáš Hodný
16. března 2009
Při krádeži z kabrioletu rozřízl střechu 
Smutný pohled čekal majitele kabrioletu v Kostelci nad Orlicí v neděli ráno. Do nepojízdného vozu zn. VW Golf, který v současné době rekonstruuje se v noci ze soboty na neděli vloupal neznámý pachatel. U auta prořízl plátěnou střechu a z jeho vnitřku ukradl autorádio s reproduktorem. Majiteli tak kromě očí pro pláč vznikla i  škoda za více než 4.500 korun. 
npor. Bc. Tomáš Hodný
15. března 2009
"Umělecké" podpisy na vlakových soupravách
Další případ posprejovaných vagonů šetřili kostelečtí policisté v Doudlebách nad Orlicí. Neznámý pachatel posprejoval v pátek 13. března v noci dva drážní vagóny. Na jednu ze stran vagónů vytvořil  několikametrové nápisy. Majiteli způsobil škodu 20.000 korun. V této lokalitě to bohužel není první případ  zvláštní zábavy sprejerů - umělců, který kostelečtí policisté šetří. 
npor. Bc. Tomáš Hodný
25. února 2009

Orion - Hvězdná soutěž 2009
Upozornění pro občany
Do druhé poloviny zanedlouho vstoupí občanům známá a oblíbená soutěž ORION. Hvězná soutěž 2009 byla zahájena  2. února 2009  a skončí 27. března 2009. Lze očekávat, že se do ní jako každoročně zapojí široká veřejnost. V uvedeném období se bude v rámci soutěže pohybovat po území České republiky speciální tým, který bude navštěvovat domácnosti označené symbolem soutěže.
Zkušenosti z minulých let ukazují, že této situace bohužel zneužívají různí podvodníci. Ti využívají důvěřivosti osob, především seniorů a pod záminkou výhry od Orionu vnikají do domácností, kde se dopouštějí krádeží, převážně peněz.

Zásady, které vám pomohou rozlišit oficiální tým ORION od podvodníků:

1/      Návštěva týmu ORION probíhá pouze v pracovních dnech od 17:00 do 21:00, nikdy ne o víkendu.
2/      Výhra je vždy upravena písemnou formou a finanční prostředky v každém případě předány prostřednictvím bankovního převodu.
3/      Oficiální ORION tým bude v termínu od 2. do 27. února 2009 čtyřčlenný , v termínu od 2. do 27. března 2009 dvoučlenný, oblečení   modré barvy s logem Orion.
4/      Tým zásadně používá vozidlo Opel modré barvy s výrazným označením loga Orion a symboly hry Orion - Hvězdná soutěž.
5/      Členy týmu doprovází moderátor Michal Jagelka.
6/      V případě pochybností o totožnosti týmu je možné ověření na tel. 607 939 937.
7/      V případě podezření z jakéhokoliv pokusu podvodného jednání kontaktujte okamžitě Policii ČR.
 
Pokud budete dodržovat výše uvedené zásady opatrnosti,  osobám, které zneužívají legendu o výhře v soutěži ORION, podstatně ztížíte páchání jejich trestné činnosti.
por. Mgr. Alena Kacálková
19. února 2009
Nafta stále láká
Hned dva případy krádeže nafty zaevidovali během února na kosteleckém obvodním oddělení. Na parkovišti v Kostelecké Lhotě v době od 13.2. - 16. 2. 2009 neponechal neznámý pachatel bez povšimnutí zaparkované nákladní vozidlo značky TATRA 815. Po vypáčení víček dvou spojitých nádrží z nich zloděj řidiči ukradl  200 litrů nafty. Na stejné místo se neznámý pachatel vrátil ještě v noci ze 17.2. 2009 na 18.2. 2009, kdy  shodným způsobem stejnému řidiči ukradl ještě 100 litrů nafty.
npor. Bc. Tomáš Hodný
17. února 2009

Policisté mezi školáky v Doudlebách nad Orlicí
V pondělí 16. února 2009 navštívili na pozvání pedagogů kostelečtí policisté Základní školu v Doudlebách nad Orlicí. Tam se během dopoledne setkali se žáky prvního stupně a po obědě byla připravena druhá beseda, tentokráte se žáky 2. stupně. Hlavními tématy přednášky byla činnost policie a prevence trestné činnosti dětí a mládeže. Pro policisty do jisté míry zkouška ve formě diskuse vždy přichází nakonec, kdy dostanou slovo děti. Ty ho často řádně využijí k nápaditým a veselým dotazům, ne jinak tomu bylo i zde. Setkání v Doudlebách se vydařilo a lze jen doufat, že stejně jako policistům se líbilo i dětem.
Fotogalerie k článku zde
npor. Bc. Tomáš Hodný

14. února 2009 
Fyzické napadení
Incident, který vyústil v hospitalizaci na neurochirurgickém oddělení  Fakultní nemocnice v Hradci Králové, řešila v noci kostelecká hlídka. V brzkých ranních hodinách (od 01.45 hod. do 02.00 hod.) na ulici před jedním z kosteleckých barů napadl fyzicky mladík muže středního věku. Agresivní mladík muže několikrát silně udeřil do obličeje a hlavy, čímž mu způsobil závažné zranění - dvojitou frakturu dolní čelisti, lehký otřes mozku a četné pohmožděniny obličeje a krku. Napadený muž byl vozem Rychlé záchranné služby transportován do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Příčinu fyzického napadení policisté vyšetřují. Podle prvotních zjištění ataku předcházela ostřejší slovní výměna názorů, která pramenila z předchozího chování obou aktérů v baru, kde oba muži popíjeli alkohol. V  dané věci bylo zahájeno trestní řízení dle § 158/3 tr.ř. pro trestný čin ublížení na zdraví dle § 221 odst. trestního zákona.
npor. Bc. Tomáš Hodný




 




 

 

vytisknout  e-mailem