Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Akce "ZEBRA" na Rychnovsku

V Solnici jsou šikovné děti 

Zebra-Solnice 03Zebra-Solnice 03
Zebra-Solnice 01Zebra-Solnice 01

Dopravně preventivní akce "Zebra se za Tebe nerozhlédne" proběhla první školní den i na Rychnovsku. Hlídka dopravních policistů se spolu s kolegyní z preventivně informační skupiny vypravila na přechod pro chodce poblíž základní školy v Solnici. Mezi sedmou a osmou hodinou po něm po dvouměsíčním prázdninovém volnu přecházely hloučky školáků. Ty nejmenší v jejich premiérovém dni doprovázely rodiče a někdy i prarodiče nebo mladší sourozenci. Starší, zkušenější děti školou povinné ke svému stánku vzdělávání docházely v živě diskutujících skupinkách.
Před školou policisté většinu příchozích oslovovali až po úspěšném absolvování přechodu pro chodce a podle věku zjišťovali informace, které chodci o správném přecházení mají. Ti nejmenší správně věděli, že pokud svítí semafor, přecházet smějí jen na zelené světlo a pokud nesvítí, musejí vždy zastavit, a dříve než na přechod nebo do vozovky vstoupí, se pořádně rozhlédnout a přesvědčit se, že žádné auto nejede anebo už stojí. Policisté prvňáčkům doporučovali, ať raději počkají o chvilku déle, než aby do vozovky vstoupili zbrkle. Starších školáků se formou mini kvízu vyptávali na absolutní přednost chodců na přechodech a na správné rozhlížení před vstupem do vozovky. Pokud si někdo spletl stranu nebo nevěděl, kam se podívat nejprve, policisté ho názorně postavili směrem k přechodu pro chodce a pak už bylo jasné, ze které strany se vozidlo k chodci vždy přiblíží dřív.
Většina oslovených dětí, ale i dospělých, si s otázkami úspěšně poradila. Větší i ti nejmenší pak odměnou dostali omalovánky, vystřihovací model policejního vozu a další upomínkové předměty.
Pochválení byli i školáci cyklisté, kteří měli na cestě do školy na hlavě cyklistickou přilbu a na přechodu pro chodce svůj bicykl převáděli.
Během hodiny, strávené u solnické školy, policisté oslovili zhruba stovku chodců, mezi nimiž převažovaly děti z prvního a druhého stupně a přibližně dvacítka prvňáčků.
Projekt, pořádaný ve spolupráci se Zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra a Českou radou dětí a mládeže, zaměřený na správné přecházení, na kontrolu dodržování pravidel při přecházení pozemních komunikací a na odbourání mýtu o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce, se na Rychnovsku vydařil.
Kromě něj budou po celý tento týden hlídky z rychnovské dopravní i pořádkové policie spolu se strážníky jednotlivých měst Rychnovska dohlížet na celém území našeho regionu na správné přecházení na přechodech pro chodce poblíž základních škol. Dozor u přechodů bude zajištěn průběžně v ranních a odpoledních hodinách. Po dvou měsících prázdnin se na ulice vrátili nejmladší účastníci silničního provozu. Policie ČR proto žádá řidiče - buďte opatrní, předvídaví, ostražití a zbytečně na silnicích nespěchejte. Právě po prázdninách dochází na komunikacích k většímu počtu úrazu dětí v důsledku jejich nepozornosti a roztržitosti. Děti jsou po dvouměsíčním volnu zpočátku ještě málo soustředěné. 
por. Mgr. Alena Kacálková
2. září 2009
 

 

 

 

 

 

V

vytisknout  e-mailem