Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

K podzimu opět narůstají počty střetů s lesní zvěří, nejvíce na Českolipsku

KRAJ - To dlouhodobě vykazuje nejvyšší počty kolizí se zvěří v Libereckém kraji. 

Řidič se na silnici nejpravděpodobněji střetne s lesní zvěří v období mezi dubnem a červnem a pak také na podzim od září do listopadu, kdy je zvěř aktivní a migruje za potravou. A podzim se začíná zapisovat do našich dopravních statistik. Od počátku tohoto týdne evidujeme už 8 střetů se zvěří jen na Českolipsku. Došlo k nim buď kolem 5. hodiny ranní nebo mezi 19. a 20. hodinou, a to napříč celým okresem. Je třeba na toto zvýšené riziko myslet a svou jízdu tomu přizpůsobit zejména snížením rychlosti tam, kde se dá pohyb lesní zvěře předpokládat.

Za celý loňský rok evidujeme v Libereckém kraji 923 kolizí se zvěří a v celé republice jich bylo 14 402. Nikdo při nich naštěstí nezemřel, ale celorepublikové statistiky hovoří o 4 těžkých a 123 lehkých zraněních.

Za prvních 9 měsíců letošního roku evidujeme v Libereckém kraji 698 nehod se zvěří, z nich se 353 stalo právě na Českolipsku, 56 na Jablonecku, 184 na Liberecku a 105 na Semilsku. Podobné počty jsme zaznamenali rovněž za stejné období loňského roku, kdy  v celém kraji došlo k 689 střetům, na Českolipsku ke 351, na Jablonecku k 56, na Liberecku ke 176 a na Semilsku ke 106. 

Podrobnější pohled na Českolipsko nabízí i přesnou statistiku druhů zvěře, se kterou řidiči měli kolizi.  Letos například ve 255 případech se srnkou, v 16 s jelenem nebo laní, v 7 s daňkem, v 8 s liškou, v jednom s vlkem. 

O tom, jak reagovat na zvěř na silnici si přečtěte v následujícím odkazu na náš článek, který jsme na toto téma nedávno publikovali. Přejeme vám hodně kilometrů bez nehod.

5. 10. 2023
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem