Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Řidička octavie zpanikařila, když jí do jízdní dráhy vběhla srnka

ČESKOLIPSKO - Havárie se naštěstí obešla bez zranění. 

V pondělí krátce před 19. hodinou projížděla 37letá řidička v osobním vozidle Škoda Octavia po silnici třetí třídy číslo 26844 ve směru od Nové huti na Horní Světlou, když jí z lesa do jízdní dráhy vběhla srnka. Žena za volantem okamžitě propadla panice a strhla řízení vpravo, čímž se stalo, že vyjela ze silnice a nabourala do vzrostlého stromu. Měla přitom velké štěstí, že při nárazu do silného kmene neutrpěla žádné zranění. Na autě zůstala škoda za nejméně 80 000 korun.

V této souvislosti připomínáme řidičům několik užitečných rad, jak zabránit fatálním následkům u podobných dopravních situací.

Jestliže na silnici zaregistrujeme lesní zvěř na větší vzdálenost, opatrně zastavíme a světla přepneme na tlumená. Můžeme se i pokusit zvíře vyplašit troubením, to se nám ale nemusí vždy povést. havárie u Nové Huti

Dále platí, že tam, kde můžeme předpokládat zvýšený výskyt lesní zvěře, preventivně snížíme rychlost. Pokud nás zvíře překvapí tak, že nám skočí před auto na krátkou vzdálenost, neměli bychom se snažit střetu vyhnout tím, že strhneme řízení vpravo nebo vlevo, obojí je velmi riskantní. Optimální je, dupnout na brzdu. Noha přitom musí být zapřená o brzdu a volant držíme pevně ve směru  jízdy.

V případě srážky se zvířetem přirozeně nejprve zkontrolujeme, jak je na tom posádka v našem autě. Pak si oblékneme reflexní vestu, zapneme výstražná světla a místo nehody označíme výstražným trojúhelníkem. Při srážce se zvěří voláme vždy policii.

20. 9. 2023
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

havárie u Nové Huti

havárie u Nové Huti 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem