Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Internetový podvod

Táborsko – Chtěla prodat Orbitrek na internetovém bazaru, přišla však o peníze z bankovního účtu. 

Na táborské policisty se obrátila žena z Táborska a oznámila jim, že v uplynulých dnech jí kontaktoval zdánlivý kupec cvičebního stroje Orbitrek, který poškozená nabízela k prodeji na jednom z internetových inzertních portálů. Po vzájemné domluvě jí zájemce poslal SMS s aktivním odkazem, prostřednictvím kterého měla potvrdit prodej. Prodávající žena odkaz rozklikla, vybrala z nabídky svou banku a potvrdila příjem částky. V té samé chvíli byla přihlášena ke svému internetovému bankovnictví, kde jí neznámý pachatel změnil limity pro platbu kartou, dále změnil 3D security parametry pro telefonní číslo a SMS a neoprávněně provedl, v několika transakcích, platby kartou z jejího účtu.  Poškozená následně zjistila, že jí dosud neznámý pachatel připravil o stovky tisíc korun.

Policisté případ šetří jako přečiny podvod, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací. Po pachateli intenzivně pátrají.

Již poměrně dlouhou dobu a s velkou intenzitou policisté upozorňují na to, že je skutečně nutné být velmi obezřetnými nejen při nákupu, ale také při prodeji zboží na internetu. Je důležité přemýšlet a vše si důkladně ověřovat. Každý den vydávají policisté zprávy s konkrétními případy internetových podvodů, které se staly našim spoluobčanům. Ve zprávách jsou zahrnuty i nejpoužívanější triky a legendy pachatelů. Je třeba se z těchto informací poučit a ne je brát na lehkou váhu. Neboť obětí podvodníků se může stát každý.

DŮLEŽITÉ ODKAZY:

Podvod přes inzerát

Internetové podvody – phishing

Vishing a spoofing

Smishing

por. Bc. Lenka Pokorná    ta.pis@pcr.cz

tisková mluvčí a preventistka

29. září 2023

vytisknout  e-mailem