Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dvě důchodkyně okradeny

V obcích na Klatovsku 

        V obci na Švihovsku v úterý 16. února 2010 v 11.30 hodin důchodkyně vpustila neznámou ženu do rodinného domu, která se vydávala za osobu vyřizující přeplatky za daň z nemovitostí. Neznámá žena požadovala za vyřízení žádosti platbu 1 000 Kč. Důchodkyně své úspory vyndala z úschovy ve dvou sáčcích a ponechala tyto ležet v kuchyni na stole. Po odchodu neznámé ženy seniorka zjistila, že z jednoho sáčku finanční hotovost ve výši 13 000 Kč byla odcizena.
        Další případ byl oznámen na obvodní oddělení Sušice, kdy neznámá žena navštívila další důchodkyni ve 14.40 hodin v obci na Sušicku se stejným scénářem. Neznámá žena byla pozvána do domu a opět vylákala na důchodkyni, aby své úspory ukázala a tato vyndala peníze v obálce na stůl. Neznámá pachatelka v nestřeženém okamžiku odcizila celkem 20 000 Kč a z domu odešla.
 
Upozorňujeme seniory na různá rizika:
    Pokud nějaká osoba je za Vašimi dveřmi: neotvírejte nikdy dveře bytu nebo domu, dokud si nejste naprosto jisti, že člověka za dveřmi znáte. Pokud Vás někdo oslovuje jménem, nemusí znamenat, že Vás zná. Příjmení a mnohdy i jméno si může každý přečíst na vizitce u zvonků nebo na poštovní schránce. Pachatelé si obstarávají falešné průkazy a vymyslí i důvod, aby jste otevřeli dveře.
Může Vám neznámá osoba oznámit:
     - nevolnost, zranění Vašich příbuzných a vylákání finanční hotovosti, rozměnit peníze,
     - porucha např. na topení, kontrola televizní přípojky,
     - nabídku výhodných nákupů - nádobí, ostření nožů na místě,
     - výhodná výměna zámku ve vchodových dveřích,
     - sjednání půjček a různých druhů pojištění,.
      - příslušník náboženských sekt,
      - možnost výhry v soutěži, ale s podmínkou vyplacení zálohy.
     Nikdy takové osoby nevpouštějte do bytu!
     Nepodlehněte zvýšenému nátlaku těchto osob, slušnost na ně neplatí.
        Když chcete vpustit do bytu neznámou osobu, požádejte vždy o přítomnost další Vám známé osoby - příbuzní, sousedé. Každý pracovník firmy má doklad totožnosti a průkaz vysílající firmy, požádejte vždy o předložení a údaje si můžete poznamenat.
      Podvodníci si tipují své oběti - někteří si vyhlížejí seniory u pošt, peněženích ústavů při výběru finanční hotovosti z bankomatů
     Pokud jste se stali obětí podvodného jednání, obraťte se neodkladně na kteroukoliv služebnu Policie ČR nebo na linku č.158

vytisknout  e-mailem