Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dopravní nehodovost během adventu

PLZEŇSKÝ KRAJ - Dbejte nejen na své bezpečí v předvánočním shonu. Dopravní policisté v poslední době zaznamenali zvýšený nápad dopravních nehod, zejména střety vozidel s chodci. Během čtvrtého adventního víkendu řešili několik desítek dopravních nehod v celém Plzeňském kraji. Policisté preventivně upozorňují všechny účastníky silničního provozu, aby dbali zvýšené opatrnosti, pozornosti a byli k sobě maximálně ohleduplní. 

S blížícími se vánočními svátky počítáme v našem regionu jako každým rokem se zvýšeným pohybem vozidel na silnicích. Lidé více cestují, aby zakoupili dárky, kterými chtějí udělat radost svým blízkým. Také, aby opatřili vše, co k tradičním vánočním svátkům patří. 

Dopravní policisté v poslední době zaznamenali zvýšený nápad dopravních nehod. Během čtvrtého adventního víkendu řešili několik desítek dopravních nehod v celém Plzeňském kraji. Nejednalo se jen o střety mezi vozidly či vozidly s pevnou překážkou, ale i o střety vozidel s chodci, jejichž následky mohou být fatální.  Při dodržování všech zákonných ustanovení tomu však takto být nemusí. 

Na počtu dopravních nehod se jistou měrou podílí nepozornost, spěch, nervozita či únava účastníků silničního provozu, a to zejména v předvánočním čase, kdy je opravdu nutné sledovat situaci v dopravě a nemyslet na výčet věcí, které jsou potřeba ještě do Vánoc zvládnout. Nejzávažnější zranění bývají právě u střetů vozidel s chodci. Chodci jsou nejrizikovnější skupinou ze všech účastníků silničního provozu, a proto by měli dbát zejména na osobní bezpečnost. Na dopravní nehody, kde dojde ke zranění osob při kolizi, vyjíždí vždy všechny záchranné složky, které pracují s maximálním úsilím na vyproštění a záchraně osob a objasnění události. V zimních měsících se jistou měrou podílí na nehodovosti i snížená viditelnost. V tomto případě by měl být především chodec při vstupování do vozovky obezřetnější. Zde je na místě maximálně využívat reflexní prvky, které mohou chodci zachránit život. Je třeba počítat i s případnou změnou povětrnostních podmínek, na zledovatělé či mokré vozovce se mnohdy stane vozidlo neovladatelné, je proto třeba přizpůsobit jízdu svým schopnostem, vlastnostem vozidla a dopravně technickému stavu vozovky.  

Z tohoto důvodu žádáme nejen řidiče, aby za volant vozidel usedali vždy odpočatí, dodržovali pravidla silničního provozu a to včetně nepožívání alkoholických nápojů před nebo během jízdy, ale i ostatní účastníky silničního provozu, aby dbali zvýšené opatrnosti, pozornosti a byli k sobě maximálně ohleduplní. Příjemné prožití vánočních svátků a mnoho ujetých kilometrů bez nehod přejí všem plzeňští policisté. 

nprap. Veronika Hokrová
20. prosince 2021 

vytisknout  e-mailem