Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dopravní akce

Chodci v silničním provozu 

     V pondělí 27. února 2012 se v době od 17 do 19 hodin uskutečnila v  Rokycanech dopravně bezpečnostní akce, při které policisté kontrolovali zejména chování chodců v silničním provozu. Tentokrát se zaměřili u přechodů pro chodce společně s policistkou preventivně informační skupiny zejména na zvýšení jejich bezpečnosti. Chodci byli totiž při akci obdarováni reflexními samolepkami, které policistům poskytla komise prevence MÚ Rokycany. Samolepky umístěné na batozích, taškách, cyklistických přilbách, či aktovkách pomohou v silničním provozu ke zvýšení viditelnosti těchto "zranitelnějších" účastníků.
 
     Díky zhoršeným klimatickým podmínkám je pro řidiče a chodce ztížen pohyb na silnici. Kluzká a vlhká vozovka výrazně prodlužuje brzdnou dráhu vozu, proto je nutné, aby řidič zaznamenal chodce v dostatečném předstihu. Pokud na sobě chodec nemá pestré oblečení, kterým na sebe při osvětlení vozidlem upozorní, může řidič zahlédnout tmavou postavu chodce až na poslední chvíli. Reflexní materiály odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji a to až na vzdálenost kolem 200 metrů. Výrazně tak zvyšují viditelnost za tmy a snížené viditelnosti.
 
   
  Kromě pravidla „vidět a být viděn“ je nutné, aby chodci pamatovali i na ustanovení zákona o silničním provozu, která upravují chůzi. V zákoně je přesně stanoveno, že je-li blíže než 50 m křižovatka s řízeným provozem, přechod pro chodce, místo pro přecházení vozovky, nadchod nebo podchod vyznačený dopravní značkou "Přechod pro chodce", "Podchod nebo nadchod", musí chodec přecházet jen na těchto místech. Mimo přechod pro chodce se smí přecházet pouze kolmo k ose vozovky. Před vstupem do vozovky se chodec musí přesvědčit, zdali může vozovku přejít, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky provozu a smí přecházet, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy. Na přechod pro chodce nebo na vozovku se nesmí vstupovat bezprostředně před blížícím se vozidlem.
 
     Prevenci v dopravě věnují policisté maximální pozornost. Nejenom v rámci konaných dopravně bezpečnostních akcí, ale i při besedách s občany, realizací celorepublikových projektů a osvětou v médiích. V únoru byly besedy realizovány například v jedné z rokycanských mateřských školek a na začátek března jsou připraveny besedy pro seniory, kde bude danému tématu věnována jedna z diskutovaných částí. Chodec je v silničním provozu „rizikovou skupinou“ z hlediska možných následků. Je totiž nejzranitelnější a na rozdíl od řidiče není chráněn „plechy“. Rokycanští dopravní policisté šetřili v posledních dvou letech několik dopravních nehod zaviněných chodci. V roce 2010 jich bylo sedm, přičemž dvě byly zaviněné dětmi a v roce 2011 byly nehody, kdy viníkem byl chodec, tři.
 
     Na začátku ledna letošního roku došlo k tragické dopravní nehodě za účasti chodkyně, která podlehla zraněním v nemocnici.  Dle prvotních informací z místa události v rokycanské ulici Šťáhlavská, došlo u místního viaduktu ke střetu osobního vozu značky ŠKODA Felicia s 66letou chodkyní. Všechny okolnosti nehody jsou nyní v šetření policistů z rokycanské služby kriminální policie a vyšetřování. K řádnému a objektivnímu posouzení věci a objasnění nehodového děje přivítají jakékoli informace případných svědků. Ti se jim mohou přihlásit na telefonní číslo 158, nebo na telefonní linku 974 335 333.
 
nprap. Bc. Jana Tomková
27.2.2012

vytisknout  e-mailem