Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Do skladu se vloupal přes světlík

Havířov - muž měl odcizit alkohol v hodnotě sto tisíc korun 

Začátkem března v rámci zkráceného přípravného řízení sdělili policisté obvodního oddělení Havířov 1 šestatřicetiletému muži podezření ze spáchání přečinů krádeže, porušování domovní svobody, neoprávněného opatření a padělání a pozměnění platebního prostředku, o čemž jsme informovali v tiskové zprávě z 12. března 2024 (https://www.policie.cz/clanek/pro-havirovske-policisty-zname-firmy.aspx – viz. text pod čarou). Policisty byl poučen, že v případě, že bude pokračovat v trestné činnosti, bude podán návrh na vzetí do vazby.

Na poučení ovšem muž nedbal a měl spáchat dalších sedm skutků. Začátkem března měl ze dvou prodejen za běžného provozu odcizit různé oblečení a elektrický zubní kartáček a projít pokladními zónami, aniž by za zboží zaplatil.
Největší škodu měl způsobit v jednom havířovském skladu. Násilím měl otevřít světlík na střeše a vniknout dovnitř. Svou „návštěvu“ měl během čtyř dnů několikrát zopakovat a odnést alkoholické nápoje různých značek v celkové hodnotě téměř 100 tisíc korun.
Ze zázemí prodejny, do kterého vešel v polovině března, měl odcizit mobilní telefon a svazek klíčů. Jejich pomocí se měl v noci pokusit do prodejny vniknout znovu, ale dovnitř se nedostal. Vložky zámku již byly vyměněny.
O den později měl opět odnést z prodejny zboží bez zaplacení, tentokrát se jednalo o kosmetiku. Zhruba o hodinu později si měl ve skladovacích prostorách jiné prodejny připravit do přepravky od piva téměř čtyřicet kusů čokolád. Sladkosti již nestačil odnést, jelikož byl vyrušen pracovnicí provozovny, která přivolala strážníky městské policie. Hlídka obvodního oddělení Havířov 1, která byla na místo následně přivolaná, muže zadržela.

Komisař 3. oddělení obecné kriminality muže obvinil ze spáchání pokračujících přečinů krádeže, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a porušování domovní svobody. Obviněný s kriminalisty spolupracoval, trestnou činnost nepopíral. Uvedl, že byl ve finanční nouzi a potřeboval peníze na nájem. Přestože svého konání litoval a žádal ještě jednu šanci, podali kriminalisté cestou státního zástupce podnět na jeho umístění do vazby, což soudce akceptoval. Vzhledem k výši škody, kterou způsobil, mu hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

Šetřením kriminalistů bylo zjištěno, kde část odcizeného alkoholu měla skončit. Díky tomu byl ze spáchání přečinu legalizace výnosů z trestné činnosti obviněn další sedmatřicetiletý muž, který od výše obviněného měl zakoupit několik odcizených lahví alkoholu. Také on se ke skutku doznal a uvedl, že nabídnuté láhve luxusního alkoholu prodávaného zjevně „pod cenou“ odkoupil. Muži hrozí trest odnětí svobody až na čtyři roky.

por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
26. 3. 2024

vytisknout  e-mailem