Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Pro havířovské policisty "známé firmy"

Havířov - krádeže v obchodech, vloupání do objektů a další trestná činnost objasněna 

Havířovští kriminalisté a policisté objasnili krádeže v obchodech i vloupání do objektů, vozidla a další skutky, kterých se nezávisle na sobě měli dopouštět dva muži s pestrou trestní minulostí. Starší z nich (40 let) byl komisařem 3. oddělení obecné kriminality územního odboru Karviná obviněn z krádeže a v současnosti je ve vazbě, mladšímu (36 let) policisté obvodního oddělení Havířov 1 sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření ze spáchání téhož přečinu a je stíhán na svobodě.

Fanda ústní hygieny

Z pokračujícího přečinu krádeže obvinil koncem února komisař 3. oddělení obecné kriminality čtyřicetiletého muže, který měl v prodejnách v okrese Karviná tzv. nakupovat za pět prstů. V sedmi havířovských prodejnách a jedné v Českém Těšíně měl odcizit zboží v celkové hodnotě více než 28 tisíc korun. Kromě jednoho skutku z počátku letošního ledna, kdy měl pronést přes pokladnu bez zaplacení téměř 10 kg masa, předmětem jeho zájmu byly hlavně prostředky pro ústní hygienu, a to zubní pasty, kartáčky na zuby a ústní vody. Výjimku měl učinit rovněž začátkem února, kdy měl z prodejny odcizit konzervy s masem z tuňáka s různými příchutěmi a ingrediencemi v celkové hodnotě téměř 7 tisíc korun.
I když byl několikrát ostrahou prodejny spatřen a pronásledován, podařilo se mu uprchnout. Před prodejnou měl totiž připravené jízdní kolo, na němž se rychle dostal z dosahu strážných.

Místní a osobní znalost kriminalistů  a policistů v rámci celého karvinského regionu vedla k rychlému ztotožnění podezřelého. Koncem února chvíli po půlnoci v rámci výkonu služby si policisté obvodního oddělení Havířov 1 povšimli muže odpovídajícího popisu. Také policistům se pokusil uniknout na jízdním kole, což se mu nepodařilo, a byl zadržen.
Jelikož muž je v současnosti trestně stíhán za obdobnou majetkovou trestnou činnost, které se měl dopustit v období od konce loňského prosince do poloviny letošního ledna, podali kriminalisté cestou státního zástupce návrh na jeho umístění do vazby, což soudce akceptoval. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

Bral, co mu přišlo pod ruku

Minulý týden v pátek byli na základě oznámení vysláni policisté oddělení hlídkové služby Karviná do prodejny v Havířově. Ostraha objektu zde chtěla u pokladen zkontrolovat muže, který vzal z regálu několik párů pracovních rukavic a uschoval je pod bundu. Ten ovšem začal utíkat zpět na prodejnu a uschované zboží zahazoval. Přivolaná hlídka jej zadržela a eskortovala na obvodní oddělení.

Pro policisty obvodního oddělení Havířov 1 nebyl neznámou osobou. Šestatřicetiletého muže podezřívali, že v době od poloviny letošního ledna do současnosti se mohl dopustit ještě dalších skutků, což se během řízení potvrdilo.
Spektrum trestných činů, kterých se měl dopustit, bylo opravdu pestré. V polovině ledna měl z neuzamčeného vozidla odcizit tašku s finanční hotovostí, doklady a platebními kartami. O pár dnů později měl z prodejny odnést oblečení, aniž by za něj zaplatil. Koncem ledna měl k platbě použit cizí platební kartu.
V únoru měl přes otevřené okno neoprávněně vniknout do přízemního bytu a odcizit finanční hotovost, osobní doklady a jízdní kolo. Další jízdní kolo měl odcizit ze sklepních prostor bytového domu, kam se měl vloupat. Koncem února měl z prodejny odnést bez zaplacení čokolády. Při posledním skutku, jak již bylo uvedeno, byl zadržen.

V rámci zkráceného přípravného řízení policisté muži sdělili podezření ze spáchání přečinů krádeže, porušování domovní svobody, neoprávněného opatření a padělání a pozměnění platebního prostředku. Ke skutkům, kladených mu za vinu se přiznal. Policistou byl poučen, že v případě, že bude pokračovat v trestné činnosti, bude podán návrh na jeho vzetí do vazby. V konečném důsledku mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
12. 3. 2024

Odkazy do noveho okna

Odcizení zboží v obchodě

Odcizení zboží v obchodě  

Detailní náhled

Vypáčená sklepní kóje

Vypáčená sklepní kóje 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem