Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Den zaměřený na bezpečnost dětí a prevenci

V pátek 7. května 2010 v Nalžovských Horách 

      V pátek 7. května 2010 se konal v areálu Základní školy v Nalžovských Horách tématický den zaměřený na bezpečnost dětí, požární ochranu a prevenci. Zástupci sdružení hasičů v Nalžovských Horách společně se zástupci policie a armády připravili pro děti ZŠ Nalžovské Hory a Zavlekov různé ukázky z činnosti složek integrovaného záchranného systému a armády.
     Na počátku tématického dne přivítali přítomné žáky ředitel základní školy, starosta města, zástupce dobrovolných hasičů a policistka. Následovaly ukázky z činnosti jednotlivých složek. Děti byly svědky vyproštění osob z havarovaného vozidla. Dále policisté předvedli zadržení pachatele trestného činu, který ujížděl zasahující hlídce ve vozidle a následně použili donucovací prostředek pouta.
     Policejní psovodi ukázali dětem, jak se používá služební pes při zadržení pachatele, při užití pachové stopy, předvedli poslušnost a výcvik psů.
Na závěr místní hasiči provedli zásah u hořícího vozidla.
     Po provedených ukázkách byli žáci rozděleni do jednotlivých skupin a postupně vystřídali několik stanovišť. Místní hasiči prezentovali technické vybavení a hasičská vozidla. Na dalším pracovišti děti vyplňovaly testy, které hasiči vyhodnocovali.  Zástupci armády zde představili vojenskou techniku, maskování a ukázku prostředků chemické ochrany.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   Policisté z pořádkové jednotky ukazovali vybavení a trpělivě vysvětlovali mnoho dotazů dětí k jednotlivým součástem výstroje a výzbroje. Především chlapci projevili zájem o různé zbraně a bez povšimnutí nezůstala ani ochranná vesta a štít.
     Policisté z obvodního oddělení Horažďovice předvedli policejní vozidlo a děti ocenily i vyzkoušení pout. Se speciálním koordinačním centrem, tj. vozidlo vybavené pro mimořádné situace, zde byli policisté z dopravního inspektorátu. Na tomto pracovišti si dívky i chlapci ve věku 14 a 15 let mohli vyzkoušet alkoholtester, který zaznamenal nulové hodnoty. I na tomto stanovišti policisté zodpovídali mnoho otázek, především o přestupcích páchaných při provozu na pozemních komunikacích.
      Již podruhé se hasiči, policisté i vojáci snažili přiblížit žákům svoji činnost. Uvedenou akcí chtějí organizátoři prohloubit znalosti dětí při ochraně života, zdraví a majetku.

 

 

 

 

vytisknout  e-mailem