Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Další případ hyenismu

Okradených seniorů přibývá 

V úterý 24. 8. 2010 se krátce po poledni obrátil s žádostí o pomoc na vrchlabské policisty dvaaosmdesátiletý důchodce z Dolního Lánova. Starý pán policistům, kteří několik minut po oznámení dorazili na místo, sdělil, že byl okraden dvěma neznámými ženami. Provedeným šetřením místní policisté se svými kolegy ze Služby kriminální policie a vyšetřování Trutnov zjistili, že u vchodových dveří rodinného domu zazvonily dvě osoby, které důvěřivého seniora pozdravily a požádaly ho o natočení vody do přinesené plastové láhve. Ihned po otevření vchodových dveří začaly ženy tlačit budoucí oběť dovnitř objektu. Při uvedeném incidentu, který trval několik minut, zřejmě další osoba z místností odcizila finanční hotovost. Okradený pán vyčíslil škodu na necelých 15 tisíc korun. Uvedený případ policisté zadokumentovali pro podezření ze spáchání přečinu omezování osobní svobody, porušování domovní svobody a krádež, za které může soud uložit trest odnětí svobody až na pět let.
Následným šetřením muži zákona zjistili popis podezřelých osob: jednalo se o dvě ženy, první měla být ve věku kolem padesáti let, výška 165 centimetrů, silné postavy, snědé pleti, tmavých vlasů po ramena. Oblečena měla být do široké sukně křiklavých barev, barevné halenky, na hlavě měla mít žena šátek a na nohách barevné plátěnky. K popisu druhé ženy, věk 45 let, výška 175 centimetrů, střední postavy, barva pleti hodně opálená, tmavé vlasy. Bližší popis a popis oblečení nebyl u této ženy zjištěn. Dle sdělení poškozeného ženy nehovořily česky.

Vzhledem ke stále se opakujícím případům zejména majetkové trestné činnosti, kdy se oběťmi stávají naši nejstarší spoluobčané, Policie České republiky v Trutnově žádá širokou veřejnost, aby si všímali cizích osob, které ve většině případů do obcí a měst přijíždějí osobními motorovými vozidly a nabízejí různé zboží.
Scénář krádeží je ve většině zjištěných případů podobný, ne li stejný. Pod záminkou ať již kontroly spotřebičů, natočení vody, či vrácení přeplatků za energie vnikají pachatelé do příbytků samotně žijících osob a kradou jejich celoživotní úspory a jiné cennosti.
Apelujeme tímto především na starší spoluobčany, u nichž je míra důvěřivosti větší, aby byli obezřetní v jednání s cizími lidmi a při podezření jakéhokoliv nezákonného nebo podezřelého jednání věc nahlásili přímo na linku 158. Pachatelé této trestné činnosti zneužívají především Vaší samoty, vstřícnosti a maximální ochoty s nimi komunikovat.
Policie České republiky žádá širokou veřejnost, aby v případě výskytu osob nabízejících jakékoliv zboží ihned telefonicky kontaktovali nejbližší policejní služebnu nebo přímo bezplatnou telefonní linku 158. Informace týkající se podrobného popisu osob, továrních značek dopravních prostředků, zejména potom značek registračních jsou pro další policejní šetření velmi důležité a nezbytné.
Každý občan by si měl uvědomit, že svým svědectvím nebo telefonním oznámením může ochránit majetek nejen svůj, ale i majetek svých známých či sousedů.

Čtěte také: Chraňte své rodiče - seniory
                  Senioři, časté oběti zlodějů 
                  Rychnovsko

por. Bc. Jiří Prouza, nprap. Udo Ertner
25. 8. 2010

vytisknout  e-mailem