Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Další obviněná v případu "Chytrá horákyně"

HRADECKO - Žena fiktivně ověřovala podpisy. 

Policisté z oddělení hospodářské kriminality v těchto dnech obvinili z trestného činu úvěrového podvodu ve formě pomoci a zneužití pravomoci úřední osoby 38letou ženu z Kolínska. Žena, jako zaměstnanec obecního úřadu jedné obce na Kolínsku, která měla oprávnění ověřovat shody opisu nebo kopie s listinou a pravosti podpisu ověřovala podpisy lidí, kteří dané dokumenty nikdy nepodepsali, a listiny opatřila ověřovacími doložkami včetně otisku úředního razítka. Tyto dokumenty dále byly dokládány k žádostem o úvěry, které zajišťovala dnes již odsouzená 44letá žena, nebo druhá 46letá žena, která je z podvodů obžalovaná a z dalších obviněná (celá zpráva zde). Úřednice vycházela vstříc své známé (zmíněná 44letá žena), která ji požadavek o ověření podpisu zdůvodňovala tím, že ti lidé s tím souhlasí, jsou někde odjetí a že se na to spěchá. Žádnou finanční odměnu, kromě pár stokorun, za to neobdržela.
Ženě je zatím prokázáno, že během půl roku ověřila 5 podpisů potřebných k žádostem o úvěr. Lze však přepokládat, že v průběhu vyšetřování budou prokázány další skutky. Žena, která nebyla nikdy soudně trestaná, je stíhaná na svobodě.
Za trestný čin úvěrový podvod v 5. odstavci by ženě hrozil trest odnětí svobody od 2 do 8 let, ale za trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby může jít do vězení od 3 do 10 let.

por. Iva Kormošová
14.11.2017, 10.00
 

vytisknout  e-mailem