Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Chytrá horákyně

HRADECKO - Žena organizovala uzavírání úvěrů. 

Vyšetřovatel oddělení hospodářské kriminality ve středu 20.9. obvinil 46letou ženu ze zločinu úvěrový podvod a úvěrový podvod ukončeného ve stadiu pokusu spáchaného formou organizátorství, za který ji hrozí trest odnětí svobody od 2 do 8 let.
Žena sháněla osoby ze sociálně slabších skupin obyvatel, kterým zajistila potvrzení o příjmech, výplatní pásky, doklady o rozpočtových nákladech na rekonstrukce bytů a další potřebné doklady potřebné k uzavření úvěru. Následně vyjednala schůzku s finančním poradcem, který úvěrovou smlouvu s nimi uzavřel. Využívala možnosti nabídky spořitelen na úvěry do 500 tisíc korun, které nemusely být ničím jištěny. V některých případech spolupracovala s další ženou, které zajišťovala pro její klienty potřebné doklady k získání úvěru. Tato 44letá žena je již v současné době odsouzena Okresním soudem v Hradci Králové k 4letému nepodmíněnému trestu odnětí svobody za zločin úvěrový podvod, kterým způsobila 15milionovou škodu.

Obviněná žena po uzavření smluv, získané peníze od žadatelů pod různými záminkami vymohla nebo si je nechala poslat z banky rovnou na účet spřízněné osoby. Na svůj účet si je nenechávala posílat, protože má několik exekucí. Žadatelé dluh spořitelnám ani nezačali splácet a sami čelí obvinění z úvěrového podvodu. V tomto případu je viněná ze škody ve výši 2 miliony korun. Vyšetřovatel se od konce června snažil doručit ji usnesení o zahájení stíhání, což se mu nedařilo. Policisté zjistili, že se zdržuje ve Skotsku a že má ve středu přiletět. Soudce proto na základě jejich žádosti vydal příkaz se zadržením. Bohužel však letadlo přiletělo o 1/2 hodiny dříve a žena stihla policistům z letiště odjet. Počkali si tedy na ni přímo u jejího bydliště, kde ji mírně překvapenou zadrželi.

Z důvodu, že by mohla ovlivňovat svědky, skrývat se či uprchnout, nebo pokračovat v trestné činnosti vyšetřovatel podal podnět ke státnímu zástupci na uvalení vazby. Vyšetřovatel sehnal dostatek důkazů proti ní, přestože žena vinu odmítá ani nevypovídá. Je velký předpoklad, že v průběhu vyšetřování budou obviněné prokázány další skutky a škoda bude narůstat. V současné chvíli má její spis již 2 tisíce stran.

Na ženu je již také od konce letošního února podaná obžaloba k hradeckému soudu, v které je obžalována z téhož trestného činu s 3milionovou škodou. 

por. Iva Kormošová
22.9.2017, 9.45

Soudce návrh státního zástupce akceptoval a žena je stíhána vazebně.

mjr. Bc. Jan Čížkovský
22. 9. 2017, 12:10

vytisknout  e-mailem