Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Cyklistická helma

Chrání životy a zdraví cyklistů 

S rozmáhajícím se počtem cyklistických stezek vyráží na kolo čím dál více cyklistů. Dospělí i děti si pak užívají bezstarostné jízdy a díky tomu často zapomínají na základní zásady volby vybavení cyklisty. Kromě dobře padnoucí uzavřené obuvi, světlého oblečení, rukavic a brýlí, by neměl žádný cyklista zapomenout na helmu.
Při pádu z kola hrozí lidem několik druhů zranění. Od odřenin, pohmožděnin, přes zlomeniny až k poranění hlavy. A právě poranění hlavy je ze všech zranění nejnebezpečnější, neboť jeden takový pád může náš život zcela změnit nebo dokonce ukončit. Každý cyklista by měl proto při každé jízdě nosit na hlavě cyklistickou helmu.

Nošení cyklistické helmy
Jak jsme si již uvedli, nošením helmy během jízdy na kole, předcházejí občané životu nebezpečným úrazům hlavy. Praxe ukazuje, že velký počet cyklistů si bere helmu pouze na delší vyjížďku. Nikdo z nás však nemůže s jistotou říci, že z kola nespadne, když pojede například jen 50 metrů pro rohlíky. Nasazení helmy trvá 10 sekund, léčba z těžkého zranění i několik měsíců.
Helma při pádu splní svou funkci jen za předpokladu, že je správně nasazená a zapnutá. Obyčejné helmy mají pouze pásky, které se zapínají pod bradou. Lepší helmy jsou vybaveny mechanismem pro nastavení obvodu kolem hlavy. Díky nim pak helma lépe sedí.
Špatným seřízením pásků může dojít k situaci, kdy helma při pádu z hlavy spadne. Proto věnujte dostatek času na upravení helmy. Pásek a spona pod bradou se nesmí zařezávat ani tlačit do krku, musí umožnit pohodlné nastavení a zároveň pevně sedět. Spona pásku musí být lehce rozepnutelná jednou rukou a nesmí při zapnutí ležet na kosti spodní čelisti. Dále pásky po stranách hlavy nesmí vést přes ucho, ale vedle něj. Při pádu by totiž mohla poranit cyklistu samotná helma.
Pokud helma byla vystavena silnému nárazu, již ji nepoužívejte. Při další kolizi už nemusí správně plnit svou funkci.
Helma a děti
Pokud máme připomenout zákon č. 361/ 2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích
pak ten říká: „cyklista mladší 18let je povinen za jízdy použít ochrannou přilbu schváleného typu podle zvláštního právního předpisu a mít ji nasazenou a řádně připevněnou na hlavě“.
O tom, jestli dítě nosí helmu, záleží především na rodičích. Proto jsme si pro rodiče připravili základní rady:
  • Děti neví, jaká nebezpečí jim hrozí při jízdě na kole. Vysvětlete jim, proč mají helmu při jízdě na kole nosit a čemu tím předcházejí.
  • Velkou pozornost věnujte výběru helmy. Dítě by si mělo helmu samo vyzkoušet.
  • Důležité je také vnímat, která helma se dítku líbí. Chceme přeci, aby dítě helmu nosilo s radostí.
  • Helma musí mít odpovídající velikost a na hlavě by měla dobře sedět.
  • Učte vašeho potomka již od malička, že stejně jako funkční brzdy, patří ke kolu cyklistická helma. Nezapomeňte proto i Vy sami nosit při jízdě helmu.
Závěrem
Nosit cyklistickou helmu není žádná ostuda, ale projev zodpovědnosti. V dnešní době je na silnicích hustý provoz a na rozdíl od vozidla, cyklistu nechrání žádné plechy karosérie. Myslete na to, že kolize se nemusí stát pouze na nejfrekventovanějším silničním tahu, ale třeba jen kousek od Vašeho bydliště. Proto nezapomínejte, že volbou správného oblečení a především cyklistické helmy, chráníte svůj život.
 
por. Bc. Libor Pilař
17.6.2011

 

vytisknout  e-mailem