Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Cyklisté, vyrážíte do terénu ?

Pozor, cyklisté jsou v provozu velmi zranitelní 

     S blížícím se oteplením vyrazí na své cesty i mnozí sportovci na "dvou kolech". Cyklista bude s teplejšími dny častějším účastníkem silničního provozu a jelikož je snadno zranitelný a při kolizích mohou být následky velice závažné, přináší policisté s předstihem upozornění k základním radám bezpečné jízdy na kole a k důležitým pravidlům daných zákonem. Ze statistiky rokycanských policistů vyplývá, že v posledních letech počet nehod zaviněných cyklistou klesá. V loňském roce zaznamenali sedm takových kolizí, v roce 2010 pak 9 případů a v roce 2009 jich bylo 15. I přes tato čísla je pro cyklistu nutné zvýšit na silnici svoji bezpečnost. V silničním provozu se jedná o „rizikovou skupinu“ z hlediska možných následků. Je totiž nejzranitelnější a na rozdíl od řidiče není chráněn „plechy“.

     Otázek ohledně bezpečné jízdy na kole je mnoho. Rozhodující je samozřejmě mimo řádně vybaveného kola i vhodné, dobře viditelné, oblečení a obuv. Předpokladem pro naše bezpečí je však další důležitá součást cyklovýbavy – cyklistická helma. Na tuto součást pamatoval zákon ve vztahu k dětem : „cyklista mladší 18let je povinen za jízdy použít ochrannou přilbu schváleného typu podle zvláštního právního předpisu a mít ji nasazenou a řádně připevněnou na hlavě“. Nosit cyklistickou helmu se však vyplatí každému cyklistovi bez ohledu na věk. Jde o projev zodpovědnosti ke svému zdraví. V dnešní moderní době je na komunikacích hustý provoz a na rozdíl od vozidla, cyklistu nechrání karosérie, ani bezpečnostní pásy. Pamatujme, že nasazení helmy trvá několik sekund, kdežto léčba zranění hlavy i několik měsíců.
 
    O dalších povinnostech cyklistů hovoří zákon zcela jasně i ve vztahu k požívání alkoholu, či jiných návykových látek, užívání komunikací, cyklostezek a chování v silničním provozu.
     Všeobecně je široká veřejnost obeznámena s faktem, že alkohol nepatří za volant vozu. Zákon však stanoví, že zákaz platí i pro cyklisty. Cyklista nesmí požít alkohol nebo užít návykovou látku během jízdy nebo bezprostředně po jejich požití anebo v době, kdy by mohl být pod jejich vlivem.
     Konkrétně je pak jízda na jízdním kole upravena v zákoně o silničním provozu v paragrafech 57 a 58. Ty mimo jiné stanoví, že „je-li zřízen jízdní pruh pro cyklisty, stezka pro cyklisty nebo je-li na křižovatce s řízeným provozem zřízen pruh pro cyklisty a vymezený prostor pro cyklisty, je cyklista povinen jich užít“. Samozřejmostí pro všechny cyklisty by měla být jízda při pravém okraji vozovky a zákaz jízdy cyklistů vedle sebe. Předjíždějí, či objíždění pomalu jedoucích nebo stojících vozidel při pravém okraji vozovky je cyklistům umožněno zprava za předpokladu, že je zde dostatek místa a cyklista dbá zvýšené opatrnosti. Na stezkách pro chodce a cyklisty nesmí ohrozit chodce, tam kde je oddělen pruh pro chodce a pruh pro cyklisty, je povinen užít pouze pruh vyznačený pro cyklisty (pruh pro chodce může užít pouze při objíždění, předjíždění, otáčení, odbočování a vjíždění na stezku pro chodce a cyklisty, ale samozřejmě nesmí ohrozit chodce jdoucí v pruhu pro chodce). S bezpečnou jízdou pak souvisejí ustanovení o zákazu jízdy bez držení řídítek, držení jiného vozidla, vést za jízdy druhé kolo, ruční vozík, psa apod. Za snížené viditelnosti musí být za jízdy rozsvícen světlomet s bílým světlem svítícím dopředu a zadní svítilnu se světlem červené barvy nebo přerušovaným světlem červené barvy.
     Zákon mimo použití ochranné přilby pamatuje na děti i dále : „dítě mladší 10 let smí na silnici, místní komunikaci a veřejně přístupné účelové komunikaci jet na jízdním kole jen pod dohledem osoby starší 15 let“ a dále pak : „na jednomístném jízdním kole není dovoleno jezdit ve dvou; je-li však jízdní kolo vybaveno pomocným sedadlem pro přepravu dítěte a pevnými opěrami pro nohy, smí osoba starší 15 let vézt osobu mladší 7 let“.
     Diskutovanou otázkou cyklistů jsou však i přívěsné vozíky. Zákon užití přívěsných vozíků nevylučuje za podmínek dodržení jejich maximální šíře 800 mm a dalších náležitostí : na zádi dvě červené odrazky netrojúhelníkového tvaru umístěné co nejblíže k bočním obrysům vozíku a spojení s jízdním kolem pevným spojovacím zařízením. Je nutné upozornit, že přepravu osob (tudíž ani dětí) v přívěsném vozíku za jízdní kolo na pozemních komunikacích zákon neumožňuje. Důvod je zcela zřejmý. Je jím především bezpečnost přepravovaných osob.

nprap. Bc. Jana Tomková
3.4.2012


 

vytisknout  e-mailem