Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Cizinci měli vyskočit z kamionu

Karvinsko: Řízení o předání do státu, ve kterém zažádali o mezinárodní ochranu 

V pondělí po poledni bylo policistům oznámeno, že z kamionu, který řídil cizí státní příslušník, po zastavení poblíž státní hranice mezi Českou a Polskou republikou (ve směru na Polsko), respektive přechodu Chotěbuz, náhle vyskočilo několik osob.

Policisté z oddělení pobytové kontroly, pátrání a eskort odboru cizinecké policie (https://www.policie.cz/clanek/krajske-reditelstvi-severomoravskeho-kraje-zpravodajstvi-pobytova-kontrola-cizincu.aspx) na informaci okamžitě zareagovali. O pár kilometrů dál od Chotěbuzi, v okrajové části Českého Těšína,  ve velmi krátké době od oznámení již registrovali pohyb čtyř mužů tmavší pleti.

Policisté odboru cizinecké policie osoby zajistili a začal standardní proces identifikace a dalších úkonů nezbytně nutných pro zjištění jejich oprávněnosti vstupu a pobytu na území naší republiky, kam přijeli dle dosud zjištěných informací vskutku v návěsu kamionu. Když řidič zastavil, po poškození plachty z něj vystoupili a odešli směrem do našeho vnitrozemí.

Policisté kromě jiného po ověření předložených dokumentů od zajištěných osob, dále vytěžení příslušných informačních systémů a po identifikačních procesech zjistili, že muži by měli být ve věku 18 až 28 let ze středoasijské země.

Čtveřice mužů byla umístěna do Zařízení pro zajištění cizinců ve Vyšních Lhotách, kde jsou v režimu zajištění dle zákona o pobytu cizinců na území České republiky. Bylo ověřeno, že cizinci zažádali o mezinárodní ochranu v jiném státu a k nám vstoupili neoprávněně. Nyní budou tedy probíhat standardní úkony správního řízení k jejich předání do státu, ve kterém podali žádost, a to dle mezinárodní úmluvy, tzv. Dublinského systému.  

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 4. listopadu 2020

vytisknout  e-mailem