Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Chodci patří mezi zvlášť zranitelné účastníky silničního provozu

PLZEŇSKÝ KRAJ – Buďte v tomto předvánočním období opatrní a nezapomínejte na dodržování pravidel silničního provozu. 

Vzhledem ke včerejší nepříznivé bilanci dopravních nehod, které se staly na území Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje, upozorňujeme na opatrnost a dodržování pravidel silničního provozu všech účastníků. Vzhledem k následkům nehod nabádáme k opatrnosti zejména chodce a ostatní účastníky právě vůči chodcům. Pamatujte, že chodci jsme všichni.

V Klatovech si včerejší nehody vyžádaly dva zraněné chodce. V ulici Puškinova nezletilý chlapec z nezjištěných důvodů v místě určeném pro přecházení vozovky vstoupil před jedoucí nákladní automobil. I přes snahu řidiče střetu zabránit došlo ke srážce s nezletilým chodcem. K druhé nehodě došlo v ulici Nádražní, kde řidič neměl dodržet bezpečnou vzdálenost za vozidlem, jehož řidič dával přednost přecházejícímu chodci na přechodu pro chodce. I v tomto případě došlo ke zranění chodce.  Tragický následek měla včerejší dopravní nehoda, která se stala na Rokycanské třídě v Plzni. Při střetu vozidla s chodcem, který měl přecházet komunikaci mimo přechod pro chodce, došlo ke smrtelnému zranění chodce.
 
S ohledem na výše zmiňované nehody a předvánoční shon nabádáme, aby všichni mysleli na to nejcennější, co máme – naše životy, zdraví. V tomto čase, který je mnohdy spojen se spěchem a stresem, myslete na to, že opatrnost a vzájemná ohleduplnost platí jak pro řidiče, tak pro chodce, stejně tomu tak je u dodržování pravidel silničního provozu.

Základní pravidla pro chodce:

Přecházení:
Chodec nemá na přechodu pro chodce absolutní přednost! Žádné takové pravidlo neexistuje! Řidiči vozidel sice musí umožnit chodci bezpečné přecházení, ale chodec NESMÍ vstupovat do vozovky „bezprostředně" před jedoucí vozidlo.

Viditelnost:
Pamatujte na pravidlo "Vidět a být viděn".  Za snížené viditelnosti toto pravidlo platí dvojnásob. Snížená viditelnost vás může překvapit i ve dne, kdy jasnou oblohu může během několika minut vystřídat sněžení, hustý déšť popř. mlha.

Přestože zákon hovoří o tom, že chodec musí být označen reflexními prvky při chůzi po komunikaci za snížené viditelnosti mimo obec, doporučujeme nošení reflexních prvků při chůzi na komunikaci za zhoršených světelných podmínek i v obcích.

Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích má chodec pohybující se „mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením“ povinnost „mít na sobě prvky z retro reflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích“Použití reflexního prvku na oblečení zvyšuje viditelnost chodce ve tmě až na dvě stě metrů. Reflexní předměty je vhodné umístit nejlépe ke konci rukávů, blízko ke kolenům a do úrovně pasu.

Aby chodci byli ostatním účastníkům dobře viditelní, mohou svoji viditelnost zvýšit také vhodnou barvou oblečení a doplňky z fluorescenčních materiálů. Bílé oblečení je vidět až na 55 metrů, žluté na 37 metrů, červené na 24 metrů a tmavé oblečení pouze na 18 metrů.

Přejeme všem, aby měli klidný adventní čas a vánoční svátky strávili ve zdraví mezi svými nejbližšími.


kpt. Bc. Hana Kroftová
13. prosince 2023

vytisknout  e-mailem