Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Chodci a řidiči, dbejte zvýšené opatrnosti!

KRAJ/JABLONECKO – Policisté na Jablonecku v tomto týdnu šetřili již dvě dopravní nehody, při kterých došlo ke zranění chodců – tedy nejranitelnějších účastníků silničního provozu. 

Aktuálně se nacházíme v ročním, navíc velmi deštivém, období, ve kterém je ráno déle tma a naopak již v odpoledních hodinách se začíná velmi brzy stmívat. Vzhledem k této skutečností mnoho lidí chodí, jak se říká, za tmy do práce a za tmy z práce. Snížená viditelnost v silničním provozu je proto v této době velmi nebezpečná pro chodce, kteří jsou nejzranitelnějšími účastníky silničního provozu. Z tohoto důvodu by právě oni měli dbát zvýšené opatrnosti při přecházení vozovek, a to i na vyznačených přechodech pro chodce, kde samozřejmě rozhodně neplatí nic o jejich absolutní přednosti. Pokud chodec vstoupí na přechod bez rozhlédnutí a bezprostředně do jízdní dráhy vozidla, nemá řidič šanci zareagovat a střetu s ním zabránit. Chodcům v této souvislosti také připomínáme jedno důležité pravidlo „Vidět a být viděn!“. To znamená, že by chodci měli věnovat pozornost i svému oblečení, myslet na výrazné barvy a reflexní prvky, které zvyšují jejich bezpečnost v silničním provozu. Pro řidiče vozidel se chodec ve výrazných barvách oblečení a s reflexními prvky stává lépe viditelným.

V této souvislosti samozřejmě upozorňujeme i řidiče motorových vozidel, aby nejen na přechodech pro chodce zvýšili svoji pozornost, ale i v místech, kde je předpoklad pohybu chodců – a to nejen v obcích a městech, ale také na komunikacích mimo ně. Zde se opět vracíme zpátky k chodcům a připomínáme jim jejich povinnost – při pohybu za snížené viditelnosti na silnicích mimo obec, kde není veřejné osvětlení, musí mít takový chodec na sobě reflexní prvky, kterými se v takové situaci stává pro řidiče mnohem lépe viditelný, čím se zvyšuje jeho bezpečnost v silničním provozu a současně snižuje riziko střetu s vozidlem, který má vždy pro chodce velmi bolestivé a někdy i tragické následky.

K připomenutí uvedených základních pravidel bezpečného chování v silničním provozu nás přiměla ta skutečnost, že se v tomto týdnu v Jablonci nad Nisou staly hned dvě dopravní nehody s účastí chodců. O jedné z nich jsme vás informovali již včera. Jednalo se o dopravní nehodu, při které řidička na přechodu pro chodce v ulici 5. května přehlédla přecházející dva chodce a do jednoho z nich vozidlem narazila. Druhá dopravní nehoda se stala ve stejný den, tedy v úterý 2. ledna, a to na parkovišti u obchodního centra Rýnovka. Odpoledne krátce po půl čtvrté hodině si řidič s vozidlem Peugeot 308 nevšiml při průjezdu levotočivé zatáčky chodkyně s nákupním vozíkem, která přecházela komunikaci na parkovišti ve směru od hlavního vchodu k parkovacím místům. Řidič s uvedeným vozem narazil do nákupního košíku, přičemž chodkyně neudržela rovnováhu a upadla na vozovku. Při tomto pádu žena utrpěla zranění, se kterým byla posádkou Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje převezena do jablonecké nemocnice. Charakter jejího zranění a doba léčení jsou předmětem probíhajícího šetření. Alkoholu u chodkyně i řidiče byl vyloučen provedenými dechovými zkouškami, které měly negativní výsledky. Veškeré okolnosti obou dopravních nehod s účastí chodců i nadále šetří policisté z Dopravního inspektorátu v Jablonci nad Nisou.

Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem můžeme konstatovat to, co je při střetech mezi vozidly a chodci téměř pravidlem, že dojde ke zranění chodců, kteří nejsou nijak chráněni. Takové střety s vozidly jsou pro chodce velmi bolestivé, bohužel v některých případech i tragické. Proto opakovaně vyzýváme všechny chodce, aby se v silničním provozu chovali s vědomím, že jsou skutečně těmi nejzranitelnějšími. Vždy raději chvilku počkali a nesnažili se vozovku přecházet za každou cenu, ať už je to po přechodu pro chodce nebo mimo něj. Samozřejmě v této souvislosti důrazně o zvýšení pozornosti a obezřetnosti za volantem žádáme i všechny řidiče. Snažte se některé situace předvídat tak, abyste na ně případně stačili včas reagovat. Chodci a řidiči, dbát zvýšené opatrnosti v silničním provozu se vám všem zcela jistě vyplatí!


4. 1. 2024
nprap. Dagmar Sochorová
tisková mluvčí, KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

DN Rýnovka (1)

DN Rýnovka (1) 

Detailní náhled

DN Rýnovka (2)

DN Rýnovka (2) 

Detailní náhled

DN Rýnovka (3)

DN Rýnovka (3) 

Detailní náhled

DN Rýnovka (4)

DN Rýnovka (4) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem