Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Podvodné jednání s kryptoměnou

PLZEŇ – Vidina zbohatnutí byla lákavá. Celkem ve třech případech zaplatila za svého muže bankovním převodem do BTC investic. Investice se nepodařily a zhodnocené peníze zmizely. Manželé tak přišli o více jak 280 tisíc korun. Další případné platby manželů jim byly vymluveny díky jejich rodinnému známému. 

Kryptoměny vstoupily do masového povědomí jako alternativa oficiální měny s vidinou rychlého zbohatnutí. O bitcoin se proto začali více zajímat i drobní sběratelé. Zájem o kryptoměnu se zvyšuje, i když její hodnota je proměnlivá. K tomu přispívá i snadná dostupnost různých kryptoměnových aplikací. Podvodníci si stále nachází nové způsoby, jak docílit vlastního obohacení, zejména když jde o anonymní platební nástroj. O tom se přesvědčil i jeden manželský pár z Plzně. Na obvodní oddělení Plzeň Skvrňany se dostavila žena, která se zřejmě stala obětí podvodného jednání v oblasti investic do BTC na internetu. Manžel poškozené se při svých zahraničních cestách rozhodl investovat do kryptoměny a vydělat si tak na důstojný důchod. Jeho investice se zřejmě nedařily podle jeho představ, a tak hledal pomoc u své ženy, která se usadila v Plzni. Žena nejprve o jeho investicích nic nevěděla, ale chtěla muži pomoci. Společně se domluvili na realizaci investičních plateb do BTC na internetu. Muž stále věřil ve své investice, i když sám již platby realizovat nemohl, jelikož byl bez finančních prostředků. Po domluvě zaslal své ženě platební údaje k úhradě první platby, což činilo více jak 110 tisíc korun.  Po pár dnech se podobná situace opakovala s tím, že cena BTC se měla navýšit a část peněz se musí ještě doplatit. Žena tedy v dobré víře následně složila v peněžním ústavu přes 84 tisíc korun. Bohužel ani v tomto případě finanční prostředky pro investici do BTC nestačily. Po pár dnech došlo opět na smluvenou platbu, kdy  žena složila v bance více jak 87 tisíc korun v domnění, že tentokrát se investice podaří a výnos z vložených investic si budou moci plnohodnotně užít. Tak se nestalo a po třech dnech se se ozvali „makléři“, kteří přijali vložené finanční prostředky od manželů s tím, že proběhl útok na burzu s kryptoměnou, a aby si to sami na internetu vyhledali. Manželé hledali pomoc na základě dostupných prostředků, ale bezvýsledně.  Muž po neúspěšném hledání zkontaktoval „makléře“, přičemž mu bylo sděleno, že se jedná o „tajemství“ s tím, že požadují 4 250 amerických dolarů pro běžný převod nabytých finančních prostředků manželů na jejich účet. Tedy se zoufalý muž opět obrátil na svou ženu s prosbou o pomoc při doplatku zmiňované částky. Vzhledem k tomu, že již manželka za investice utratila veškeré své jmění, obrátila se s prosbou o půjčku na svého dobrého známého. Ten okamžitě pochopil, že v jejich případě nejde o investice s kryptoměnou, ale o možný podvod, při kterém manželé přišli o více jak 280 tisíc korun. Všechny provedené platby byly složeny na zahraniční účet. Další splátku oběma rozmluvil a poradil, jak se v takovém případě zachovat.

Policisté ve věci zjišťují veškeré okolnosti, případem se aktivně zabývají a po pachateli pátrají.

Policisté apelují na občany, kteří se rozhodnou investovat do kryptoměny na internetu, aby byli maximálně obezřetní. Nejprve si sami ověřili, zda nejde o fiktivní bursu, vyhledali si na internetu veškeré dostupné informace, týkající se investic do kryptoměny, a nebyli tak lapeni v síti pachatelů, kteří se tímto způsobem nezákonně obohacují na „důvěřivcích“. Pokud budete mít jakékoliv pochybnosti při realizaci takového obchodování, nic neinvestujte a neváhejte se obrátit o pomoc na linku 158 nebo na nejbližší služebnu Policie České republiky.

V tomto případě důvěřuj, ale prověřuj, se opravdu vyplatí.

nprap. Veronika Hokrová
12. března 2021

vytisknout  e-mailem