Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Besedy a semináře s policií

Opavsko - policisté navštívili děti i seniory 

Skupina tisku a prevence Opava realizuje po celý rok pro školy, školská zařízení, kluby důchodců a další podobné organizace besedy a semináře s nejrůznějšími tématy ve vztahu k prevenci.
 
31.10.2014 ZŠ Háj ve Slezsku - "Šikana a kyberšikana"Například v říjnu si děti Školní družiny při Základní škole Opava, ulice Vrchní připomněly základy vlastní bezpečnosti při pohybu venku a žáci devátých tříd Základní školy Bolatice byli poučeni o trestní odpovědnosti mladistvých. Poslední říjnový den byl věnován Základní škole Háj ve Slezsku, kde se děti čtvrté i páté třídy dozvěděly, jak je životu a zdraví nebezpečná šikana i kyberšikana a jaké trestné činy obsahuje.
 
04.11.2014 DD Radkov Dubová - "Nelegální drogy a zákon"Na začátku listopadu (4. listopadu 2014) jsme navštívili Dětský domov Radkov Dubová s besedou na téma „Nelegální drogy a zákon“. Na úvod děti ve věku od 13 do 18 let shlédly nový výukový film „Drogová závislost aneb droga až na 1. místě“ (http://www.policie.cz/clanek/droga-az-na-1-miste.aspx). Film je výsledkem spolupráce odborníků Lékařské fakulty Ostravské univerzity a moravskoslezských policistů. Po projekci následovala živá diskuze k samotnému příběhu studentky, která se stala závislou na pervitinu. Mladí posluchači byli informováni o různých způsobech nedovoleného zacházení s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Mnozí byli opravdu překvapeni, že držení jakékoliv nelegální drogy je minimálně přestupkem, za který hrozí až 15 tisíc korun pokuty. Beseda byla ukončena fotografickou prezentací autentických záběrů Policie České republiky z míst, kde v minulosti docházelo ke zneužívání návykových látek.
5.11.2014 Senioři NeplachoviceVčera jsme byli pozváni na setkání seniorů do kulturního domu v obci Neplachovice. Zde jsme lidem důchodového věku promítli film České televize „Šmejdi“, který režírovala Silvie Dymáková. Neplachovičtí senioři uvedený film viděli poprvé. Nemluvili jsme pouze o praktikách firem, které pořádají nejrůznější prodejní akce, ale také o podvodnících a veškeré trestné činnosti, která je páchána na seniorech.
Dnes se již na nás těší děti druhé a čtvrté třídy Základní školy Háj ve Slezsku. Mladší žáčci budou poučeni o pravidlech silničního provozu z pohledu chodce a starší budeme učit zejména pravidlům přednosti v jízdě na jízdním kole. V tomto podzimním čase, kdy se již brzy stmívá a později rozednívá, jsou malí posluchači také upozorněni na velice důležitou věc, a to být viděn při přecházení vozovky či jízdě na kole, koloběžce nebo kolečkových bruslích. Vždy doporučujeme použití reflexních a fluorescenčních materiálů, jako například reflexních vest, pásků a jiných doplňků. Samozřejmostí by mělo být použití světel na jízdním kole za snížené viditelnosti.  
Páteční dopoledne bude věnováno Základní škole pro tělesně postižené v Opavě, ulice Dostojevského. Žáci 7. až 9. třídy se dozví, jaké nebezpečí na ně může číhat na internetu.
V měsíci listopadu, také plánujeme besedu ve spolupráci s Městskou policií Opava pro seniory v Oticích. Poučeni o vlastní bezpečnosti budou děti Základní školy Vřesina. Besedu na téma „Trestní odpovědnost“ rovněž chystáme v Základní škole Neplachovice a o tom, jak se chovat bezpečně na internetu zjistí i žáci 5. a 6. třídy Základní školy Bolatice. Listopad ukončí beseda v Dětském domově Melč, kde budeme diskutovat o trestní odpovědnosti s dětmi ve věku od 13 do 23 let.
 
Skupina tisku a prevence Opava v současné době připravuje „Preventivní centrum“ v Opavě, na ulici Tyršova 26, což bude multimediálně vybavená místnost pro pořádání besed a seminářů nejen pro školy, o jejímž zprovoznění budeme informovat.
 
 
  
 
    nprap. Bc. Pavla Welnová
             vrchní inspektor
skupina tisku a prevence Opava
 

Opava 6. listopadu 2014

vytisknout  e-mailem