Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Droga až na 1. místě

MS kraj - za účasti policejního prezidenta se uskutečnila dne 17. 10. 2014 v Ostravě slavnostní premiéra výukového filmu 

      Za účasti policejního prezidenta plk. Mgr. Bc. Tomáše Tuhého se uskutečnila dne 17. 10. 2014 v Ostravě slavnostní premiéra výukového filmu „Drogová závislost aneb droga až na 1. místě.“ Policejní prezident zmínil, že prioritou Policie České republiky je řešení drogové kriminality. Pokračuje intenzivní identifikace těchto pachatelů, nicméně význam má i preventivní rovina. Proto projekt, určený středoškolákům, podpořil a zúčastněným studentům připomněl nebezpečnost drog.
Krajský ředitel plk. Mgr. Tomáš Kužel pak studenty upozornil na trestněprávní rovinu problematiky drog, nesoucích zejména rizika zdravotní, sociální, ale v krajních případech končící fatálními následky.
       Filmová novinka je výsledkem spolupráce odborníků Lékařské fakulty Ostravské univerzity a moravskoslezských policistů. Vypráví příběh studentky, která se stala závislou na pervitinu. Smyslem filmu je ukázat zákeřnost vzniku drogové závislosti od experimentální fáze až po fázi každodenního užívání a změny v chování i mezilidských vztazích, ke kterým v důsledku závislosti dochází.
Film „Drogová závislost aneb droga až na prvním místě“ je výjimečný v několika směrech. Jde o výukový film, určený zejména středoškolákům, zpočátku prezentující tradiční, standardní životní styl i naznačující možné následky „soužití“ s drogou. Edukativní komentáře náleží moderátorovi pořadu České televize „Na stopě“ Romanu Svobodovi. Závěr filmu pak obsahuje autentické záběry Policie ČR z míst činů, zachycující realitu zneužívání návykových látek.
      Výukový film bude užíván v rámci besed specialistů. Určen je zpravidla k otevření diskuse o problematice drog se studenty. Mladiství budou upozorněni také na možné fatální následky užívání drog. Ze soudnělékařského konstatování lze uvést, že při vícečetném kontinuálním užívání toxikologicky významných látek v běžně zneužívaných dávkách dochází k opakované zátěži organismu poškozených, která způsobuje disfunkci, zejména kardiovaskulárního systému a centrálního nervového systému. U takto vyčerpaných jedinců, zapříčiněných opakovaným ovlivněním organismu pervitinem (zvláště v kombinaci s alkoholem), dochází k otokům mozku, které jsou příčinou smrti.

      Na premiéru filmu navázal kriminalista a  více jak 400 studentům prezentoval informace související s užíváním drog. Závěr akce náležel služební kynologii a ukázce detekce drog, speciálně vycvičenou služební fenou Qara.


K tématu drog:

      Moravskoslezští policisté zajistili v prvních devíti měsících roku 2014 celkem 22 varen omamných a psychotropních látek i 23 pěstíren konopí.

      Filmová novinka má své opodstatnění. Moravskoslezští kriminalisté vedli vyšetřování okolností úmrtí teprve 19letého mladíka. Tento poškozený zemřel v souvislosti s aplikací pervitinu. Bohužel není první takovou obětí v regionu. Připomenout lze loňský případ úmrtí 19leté studentky v důsledku intoxikace metamfetaminem. Dívka získala pervitin s kamarádkou jako protislužbu za úklid. 19letá dívka měla po probuzení zjistit, že její kamarádka je zřejmě mrtvá. Oběť pak měl podezřelý ještě přenést do vany, kde se ji měl snažit sprchováním oživit. Až poté byli na místo přivoláni policisté.
     Ani tato událost však dalším uživatelům nebyla mementem, protože na konci dubna 2014 byl v rodinném domě nalezen zesnulý 19letý mladík. Přivolaný lékař konstatoval smrt z dosud nezjištěných příčin, byla nařízena soudní pitva. Znalec zjistil, že smrt nastala v příčinné souvislosti s aplikací pervitinu.
     Na základě stanoviska znalců po soudní pitvě je věc kvalifikována jako zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy s trestní sazbou od deseti do osmnácti let.
     Poškozený měl slavit s kamarádem narozeniny (19 let). Při oslavách narozenin měl být darován pervitin. Dárek si měli kamarádi společně aplikovat. Dále měli požívat alkohol. Večer téhož dne měli pokračovat v aplikaci pervitinu, tentokrát ještě s kamarádkou (19 let). Následný den měli mladí lidé trávit společně, drogu měli užít znovu všichni tři.
      Zjištění kriminalistů pak směřovala k zahájení trestního stíhání 3 osob ve věku od 20 do 51 let pro zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy (odnětí svobody 10 – 18 let).
Vyšetřováním zjištěno, že obvinění měli poskytovat pervitin dalším osobám (někteří obvinění již od roku 2010).

      Vyšetřovaný případ, na jehož konci byla smrt poškozeného 19letého mladíka, je další výstrahou uživatelům omamných a psychotropních látek. V rámci tzv. kamarádství byl poskytnut jako dárek k narozeninám pervitin. Zejména mladí lidé, nepravidelní uživatelé, si často neuvědomují či lehkovážně přehlíží nebezpečí související s užívání těchto látek. 
     O zdravotních rizicích užívání drog mnohdy mladí lidé informováni jsou. Svízelnější je situace v rovině trestněprávní. Často si neuvědomují, že nejen výroba prodej je trestná, ale také jednorázové poskytnutí či zprostředkování omamné či psychotropní látky v minimálním množství je trestným činem!


                                                                                       mjr. Mgr. Gabriela Holčáková
                                                                                                                        vrchní komisař
17. října 2014


FOTOGALERIE ZDE 

vytisknout  e-mailem