Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Auto není trezor

Prevence krádeží o „dušičkách“ v Hradci Králové  

O tom, že auto není trezor a uložené věci v něm nejsou zrovna v bezpečí, hovořil včera odpoledne tedy 2. 11. 2010 policista Preventivně informační skupiny Hradec Králové s řidiči. Místo akce bylo zvoleno vzhledem k aktuálnímu svátku Památky zesnulých a tedy zvýšenému provozu k odlehlým hřbitovům. Jednalo se o nově zbudované parkoviště u lesního hřbitova v Hradci Králové. Na toto se v odpoledních hodinách sjížděli ti, kteří chtěli uctít památku zesnulých, přivézt kytici, či zapálit svíčku na vzpomínku.
Na parkovišti oslovil policista několik desítek řidičů, se kterými hovořil o nebezpečí krádeží věcí z vozidel a o tom, jak takovému jednání předejít, či minimalizovat následky. Když v autě nic není, nemá se co ztratit. Když i čelní panel z autorádia, který lze vyjmout na palubní desce „nezáří“, tak případného zloděje ve vozidle nic neláká. Však odložená taška, autorádio, navigace, pánský kufřík, ledvinka, či pouzdro s doklady jsou lákadlem, kterým zloděj, který se vydal za ziskem, jen těžko odolá.
V několika vozidlech si mohl policista prohlédnout, tašku, kufřík, navigaci, ledvinku či autorádio. Když se řidiči navraceli k uvedeným výstavním vozidlům tak jim strážce zákona uvedl, že ponechané věci není vhodné ve vozidle ponechávat a pokud je to přeci jen nebytné, tak, ať ponechané věci nejsou vystavené na odiv. Osádky vozů, které se svým „bohatstvím vystavovali na odiv“ a nebyli zastiženi policistou, nalezli za stěračem informační leták s důležitými informacemi. Během tříhodinové akce se policista při rozhovorem setkával s příjemným ohlasem od řidičů, kteří za uvedené rady děkovali a někteří zpytovali svědomí.

 

Jak snížit riziko vykradení motorového vozidla?

Parkování
Nejbezpečnější parkování je v garáži nebo na hlídaném parkovišti. V ostatních případech parkujte na přehledných, veřejnosti přístupných a dobře osvětlených místech, nejlépe poblíž Vašeho domu, abyste na vozidlo viděli.

Auto není trezor
Nenechávejte na sedadlech ani odkládacích plochách vozidla žádné věci, zejména kabelky, kufříky a jiná zavazadla, mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, doklady od vozidla, či jiné osobní doklady, peněženky či volně položené peníze! Vedle cenných věcí nenechávejte ve vozidle ani další věci, např. oblečení. I zdánlivě „bezcenná“ věc může pachatele nalákat.

Autorádio bývá velké lákadlo
Při koupi autorádia či vozidla dejte přednost rádiu s odnímatelným panelem či rádiu s možností vyjímání. Rádio či odnímatelný panel nikdy ve vozidle nenechávejte a vyjímejte také kódovou kartu autorádia. Rádio neschovávejte v autě, zejména ho nevkládejte do odkládacích prostor.

Před odchodem od vozidla
Před odchodem od vozidla zkontrolujte uzavření všech oken, včetně střešního, motorového a zavazadlového prostoru a uzavření a uzamčení všech dveří vozidla. Aktivujte všechna zabezpečovací zařízení, kterými Vaše vozidlo chráníte! Vozidlo zabezpečte i tehdy, vzdalujete-li se od něj třeba jen, abyste vyložili nákup.

Další cenné rady
Lhostejnost zlodějům nahrává, a proto si všímejte pohybu osob na parkovištích. Pokud uvidíte podezřelou osobu, která se pohybuje mezi zaparkovanými vozidly nebo už se dokonce do některého vloupává, volejte ihned Policii Českké republiky na linku tísňového volání 158. Nikdy nevíte, kdy všímavost např. vašich sousedů zachrání vozidlo právě vám!
Nezapomeňte na vhodné pojištění.
Zvažte instalaci bezpečnostních prvků, jako jsou mechanické zábranné prostředky nebo elektronické alarmy.

NEDEJTE ZLODĚJŮM ŠANCI !


Čtěte také:

Dušičky lákají i zloděje
Krádeže věcí z vozidel
Vaše auto není trezor


nprap. Jan Čížkovský
3.11.2010
 

vytisknout  e-mailem